Björn Ulvaeus stora hyllning till Greta Thunberg: ”En välsignelse”

Greta Thunberg har blivit ett namn på läpparna hos människor i hela världen.

Senast i förra veckan var hon en världsnyhet, efter sitt uppmärksammade tal under FN:s klimatmöte – där hon gick till stenhårt angrepp mot världsledarna.

Och det är många som hyllar den svenska 16-åringens brinnande engagemang för miljön. Senast i raden: Björn Ulvaeus.

I ett debattinlägg som skickats till TT tar Abba-profilen och musiklegendaren Björn Ulvaeus strid för Greta Thunberg och hennes insatser.

Han beskriver den unga klimataktivisten som en förebild och en välsignelse i jämförelse med ytliga influerare – och menar att hon utmanar patriarkatet och flera världsledare.

”En spin-off av Greta-effekten är att patriarkatet skiter ner sig av rädsla för den 16-åriga tjejen med superkrafter. Hon har blivit alla populistiska mörkermäns fasa”, skriver Ulvaeus.

björn ulvaeus
Foto: Frankie Fouganthin/Wikipedia

Jämför med Pippi

Greta Thunbergs engagemang har stött på motstånd från vissa håll. Ulvaeus menar att de största kritikerna till 16-åringen är äldre män – men att hon avfärdar dem.

”Jag tror att Astrid Lindgren skulle ha gillat Greta. Hon är verkligen en rak, envis och genomreflekterad Pippi Långstrump. Med en befriande humor när hon avfärdar sina värsta belackare, som dessvärre i mycket hög utsträckning är äldre män som jag. Det traditionella patriarkatet. De som tycker att unga svenska flickor ska vara sexiga, som de var förr. Hur mycket jag än vill slita mig loss från det, så kan jag inte förneka alltjämt rådande maktstrukturer”, skriver Ulvaeus.

Dela om du också vill hylla Greta Thunbergs engagemang!