Blåljuspersonal attackerades med fyrverkerier – nu ryter polisen ifrån: ”Helt oacceptabelt”

Tiden innan nyår innebär stora problem med fyrverkerier för blåljuspersonal. Nu uppmanar polisen i Landskrona att skippa raketerna i år.

Inte bara för deras egen skull, utan också för gamla människor och djurens skull.

Från och med 1 juni 2019 krävs både tillstånd från kommunen samt särskild utbildning för användandet av raketer med styrpinne. Men oavsett vilja raketer man ska avfyra så krävs det alltså tillstånd från polis.

Men den regeln är det långt ifrån alla som följer.

Redan nu, några dagar innan jul, har polisen i Landskrona fått in flera oroliga samtal om att de hör smällare och raketer utomhus. Ett ljud som påverkar både barn, gamla och framförallt djur.

https://www.facebook.com/polisennordvastraskane/posts/4276510442365518?cft[0]=AZX48fkQzCvKu3NV1EZyE0qxwH1vg_HX-sjHGan5VeTMXahknFm8EKOv8nrqhIacWAolBuJKbQavIMDCN-uNf9RkUur2Ml2EZFDTwRLt7BFUAHHV2i29dwxXPcsGPiqTJw1dtOkunbrPpe2XIdjx-c_G&tn=%2CO%2CP-R

”Fått in många klagomål”

Lokalpolisområde LPO Landskrona skriver på sin Facebook att dem därför kommer att avsätta extra resurser för att komma åt olagligt avfyrande av fyrverkerier och smällare i staden.

”Vi på polisen får nämligen in många klagomål och oroliga samtal från allmänheten där det smälls i tid och otid. Ett oljud som drabbar både äldre och även våra husdjur”, skriver dem i ett inlägg på Facebook och fortsätter:

”Dessvärre avfyras också projektiler mot blåljuspersonal som ambulans, räddningstjänst, och polis. Även väktare har hamnat i skottlinjen och sammantaget är förstås detta helt oacceptabelt. Vidare har egendom skadats av fyrverkeripjäser som orsakat bränder och andra skador på byggnader”.

Enligt polisen i Landskrona har fyrverkerierna mest varit koncentrerade till centrum men även ute på små orter har polisen larmats till ett flertal incidenter.

”Kan bli stora personskador”

Och även om stora handelskedjor nu slutat att sälja fyrverkerier finns det förstås att tillgå på andra ställen. Och tyvärr säljs det även fyrverkerier till minderåriga.

”Den typiske individen som olagligt hanterar fyrverkerier är en pojke i tonåren. Om inte pjäserna hanteras rätt kan det bli stora personskador, i värsta fall med dödlig utgång. Därför uppmanar jag alla vuxna att ta sitt ansvar och ta reda på vad deras ungdomar håller på med”, skriver polisen i Facebookinlägget.

Extra viktigt tycker polisen att det är i år då sjukvården redan är hårt belastad på grund av coronapandemin.

”Sjukhusen behöver alltså inte ännu fler patienter med personskador från fyrverkerier och smällare”.

Att smälla av fyrverkerier kan innebära en rad olika brottsrubriceringar som exempelvis misshandel, skadegörelse, blåljussabotage eller allmänfarlig ödeläggelse.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);