Ny forskning avslöjar: 3 koppar kaffe om dagen gör dig yngre.

Det finns många olika saker i vår vardag som det genom åren diskuterats om det kan göra att vi åldras snabbare eller långsammare. Nu har forskarna hittat ett sätt att mäta din biologiska ålder genom ett blodprov. – Läsk kan göra dig flera år äldre – medan kaffe gör dig yngre, säger forskaren Stefan Enroth vid Uppsala universitet till Aftonbladet.

BliYngreMedKaffe

Att du är ”så gammal som du gör dig” är någonting som jag får höra ofta. Att ålder bara är en siffra. Och kanske ligger det mer i det där än vad jag har trott. Nu kommer nämligen forskning som även visar att vi är vad vi äter. Eller, dricker, snarare. Ett blodprov kan nu avslöja om din ålder och om du åldras i förtid.

– I blodet simmar det omkring tusen olika typer av proteiner som kan komma från olika delar av kroppen och en del av dem används som biomarkörer för hjärtkärlsjukdom och cancer, säger Stefan Enroth, docent i beräkningsbiologi vid Uppsala universitet till Aftonbladet.

Forskarna på Uppsalas universitet undersökte också vilken inverkan olika livsstilsmarkörer har på vår förutsagda ålder. Rökning, svår fetma, läsk och stillasittande gör dig mellan 2-6 år äldre. Detta medan kaffe och fet fisk kan göra dig mellan 1-5 år yngre. Tre koppar kaffe per dag minskar din biologiska ålder med 5,6 år – jämfört att inte dricka kaffe alls. Sedan försvinner effekten om man dricker mer kaffe.

Vill du ha fler liknande nyheter i ditt flöde? Klicka gärna på gillaknappen.