Brottsförebyggande rådet har undersökt utvecklingen av det dödliga våldet i Sverige sedan 1990. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Brå: Dödligt gängvåld har ökat i 20 år – oroväckande utvecklingen

Det dödliga våldet mot kvinnor i nära relation är betydligt lägre i Sverige jämfört med i Europa i stort. Dödligt gängvåld mot unga män förblir samtidigt betydligt högre här, enligt ny rapport.

Det är Brottsförebyggande rådet (Brå) som undersökt utvecklingen, omfattningen och karaktären av det dödliga våldet i Sverige sedan 1990.

Sett till befolkningen dödas hälften så många kvinnor (2,9 avlidna per miljon invånare) i våld inom familjen, inklusive partnervåld, i Sverige jämfört med Europa i stort (6).

Vad gäller det dödliga våldet mot unga män mellan 15 och 29 år, främst kopplat till gängkriminalitet, är situationen omvänd. I den senare kategorin har det dödliga våldet nu ökat i nära två decennier, enligt Brå.

Flicka blev blind på ena ögat efter att ha fått raket i ansiktet – nu höjs straffet för gärningsmannen

Tre kategorier

De tre dominerande kategorierna är enligt Brå kriminella miljöer, inom familjen inklusive partnervåld samt dödligt våld i samband med dispyter och spontanbråk.

”En nästan lika stor kategori som dödligt våld i kriminell miljö är olika typer av spontana bråk och dispyter med dödlig utgång. Det kan uppstå till exempel i missbrukarkretsar men det kan också handla om konflikter kopplade till alkohol och nöjeslivet, ungdomsvåld eller svartsjukegräl”, säger Klara Hradilova Selin, utredare på Brå, i ett pressmeddelande.

Enligt Hradilova Selin står dödligt våld inom familj och partnervåld för omkring en fjärdedel av det dödliga våldet.

Kvinnor dödas hemma

Under åren 2018–2021 dödades sex av tio kvinnliga dödsoffer av en nuvarande eller tidigare partner. De flesta dödas i sitt eget hem, om inte av en partner så typiskt sett av en vän eller familjemedlem.

Det dödliga våldet har minskat sedan 1990. Men till skillnad från i våra nordiska grannländer vände dödstalen i Sverige uppåt igen runt 2013. Ökningen, konstaterar Brå, utgörs nästan uteslutande av dödsskjutningar.

Merparten av det dödliga våldet, två av tre fall, sker fortsatt i andra sammanhang än gängmiljöer. Så även runt två av tio dödsskjutningar.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev