Brandman slår larm – därför ska du aldrig använda handsprit i bilen

En potentiell livsfara – som många kanske inte tänker på.

Nu varnar brandmän alla bilister för de farliga riskerna med att sprita händerna i bilen. Detta rapporterar Sveriges Radio.

Under coronapandemin har Folkhälsomyndigheten gång på gång upprepat sitt mantra om att tvätta händerna ofta, samt gärna använda handdesinfektion, för att minska risken för smittspridning.

Att vara noggrann med handsprit har därför blivit en god vana för många under pandemin.

Det är en effektiv och grundläggande försiktighetsåtgärd, och kan inte minst vara smidigt om man är ute och rör sig bland folk.

Genom att ha en flaska i jackfickan eller handväskan, kan man då snabbt sprita händerna så fort man har tagit i något!

handsprit
Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX

Använd inte handsprit i bilen

Men något som man ska vara väldigt försiktig med, är att använda handsprit nära grillen eller i bilen.

Det menar insatsledaren och brandinspektören Jan Olsson, som i en intervju med Sveriges Radio nu går ut med en skarp varning.

Företeelsen kan nämligen vara förenat med livsfara.

– Handspriten ska man betrakta som en väldigt mycket brandfarlig vara. Det är en sprit som är upp emot 70 procent och hur man än hanterar den så, är den nära eld eller kommer i kontakt med statisk elektricitet så ska man vara försiktig, säger Jan Olsson till Sveriges Radio.

handsprit, bil
Foto: Shutterstock

Brandmannens råd

De farliga riskerna med att sprita händerna i bilen kan säkert vara något som många inte tänker på. Jan Olsson ger därför ett väldigt tydligt råd till alla bilister.

–Rådet är att se till så händerna är torra innan man går in i bilen. Man ska inte sitta och sprita händerna i bilen.

Ett annat tips är att hellre ha handsprit i flaskor med en ordentlig kork som man kan skruva åt, snarare än pumpflaskor.

–Många har de här pumpflaskorna. Får man en högre värme runt den så får man ett tryck och då är det inte säkert att den här pumpen håller tätt. Man vill inte ha ut de här spritångorna för det är ångorna som brinner. Inte själva spriten, utan det som ångar av, säger Jan Olsson till Sveriges Radio.

Att vara noggrann med handsprit är väldigt bra – men det gäller att vara försiktig med hur och var man använder den.

Så tänk på att sprita händerna INNAN du sätter dig i bilen!

Tryck gärna på DELA-knappen på Facebook för att uppmärksamma dina vänner på brandmännens viktiga varning. Den här informationen behöver många ha koll på!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required