Brandmännens fina drag i kampen mot barncancer – samlat in rekordbelopp med egen kalender: ”Vill hjälpa”

Deltidsbrandmännen i Arkelstorp skapar egen humoristisk almanacka som de säljer på byn. Pengarna de får in går oavkortat till barncancerfonden.

Av de cirka 1,6 miljoner barn som finns i Sverige är det omkring 300 barn som insjuknar i cancer varje år.

Totalt sett utgör dessa cancerfall mindre än en procent av alla cancerfall i landet. Det är alltså väldigt ovanligt att barn drabbas. Trots det är barncancer den vanligaste dödsorsaken i Sverige för barn i åldern 1-14 år.

Några som vill hjälpa till i kampen mot barncancer är deltidsbrandmännen i Arkelstorp.

Startade egen almanacka

Förra året fyllde brandkåren i Arkelstorp 110 år. Det firade deltidsbrandmännen med att skapa en egen almanacka som de sålde för välgörande ändamål.

Ryktet spred sig på byn och almanackan gjorde succé. Dessutom var det så kul att brandmännen bestämde sig för att göra en till.

Foto: Privat

Även den här gången går intäkterna till välgörande ändamål och i år specifikt till barncancerfonden.

– Det började som en kul grej, men vi vill också hjälpa till. Och vi hoppas att vi får in så mycket pengar som möjligt till barncancerfonden, det behövs, säger Göran Larsson, deltidsbrandman i Arkelstorp.

Samlat in rekordbelopp

Trots kämpiga tider med coronapandemin och distans har brandmännen kämpat för att få ihop en kalender.

– Killarna som sitter och kommer på alla idéer är himla kreativa och på något sätt har vi lyckats få ihop det här, säger Göran.

Årets tema är ordspråk och varje bild har blivit tillägnad ett eget. Bland annat ”Hellre fria än fälla”, ”En olycka kommer sällan ensam” eller ”Mota Olle i grind”, där självaste Olle Jönsson, sångare i svenska dansbandet Lasse Stefanz, ställde upp på på bild.

Foto: Privat

Almanackan har gjort succé på byn och hittills har de dragit in 90 000 kronor. Pengar som oavkortat går till kampen mot barncancer.

Vilken insats. Dessa brandmän är hjältar i dubbelbemärkelse. Dela om du håller med.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required