Brandmännens geniala bild – för att uppmana folk att hålla avstånd: ”Låt inte din måltid bli någons sista”

Håll avstånd och stanna hemma, det meddelar Falcks brandstation på Tyresö via en en modern variant av Jesu sista måltid.

Coronakrisen håller fortsatt ett starkt grepp om världen och Sverige. Människor fortsätter att insjukna och vårdläget är fortfarande kritiskt.

Att hålla social distans och stanna hemma är därför fortfarande aktuellt.

Några som påminner allmänheten om just de två sakerna är Falcks brandstation på Tyresö.

Susanne Lantz, ambulanssjukvårdare på Falck, kom med idén om att göra en modern kopia av Leonardo da Vincis verk ”Nattvarden”. Men i stället för lärljungar som tornar upp sig vid långbordet är det, i brandstationen Falcks variant, både ambulanspersonal och brandmän, vilket Aftonbladet var först med att berätta.

– Det har varit tungt under pandemin. Man är orolig och vi har flera som varit sjuka eller mist nära i covid-19. Vi behövde göra något roligt, men jag ville inte ha någon after work. Jag ville göra något beständigt, säger Susanne Lantz, ambulanssjukvårdare på Falck, till Aftonbladet.

Hoppas verket sprids vidare

Susannes kollega Markus Bottner är både brandman och fotgraf. Så fort hon avslöjat sin idé för honom var antog han uppdraget att förverkliga den.

De två kollegorna bestämde sedan ett datum då flera andra arbetskamrater kunde komma till stationen för att vara med vid fotograferingen.

Resultatet blev en variant av den sista måltiden med tillhörande text.

Tillsammans är vi starka! Ambulans och Brand har haft roligt ihop, det kan man bara ha om man skyddar sig ordentligt. Gör du så med! Dela gärna. Foto Markus Brushi Bottner Ide' Jag 😍

Posted by Susanne Suss Lantz on Thursday, May 14, 2020

”Låt inte din måltid bli någons sista. Håll avstånd. Stanna hemma.”, står det under bilden.

Även om kollegorna gjorde detta med glimten i ögat så ligger det en hel del allvar i budskapet också.

Nu hoppas Susanne Lantz och hennes kollegor att verket får spridning.

– Vi har en väldigt bra gemenskap på stationen. Det är väldigt inkluderande och vi har bra debriefingar efter utryckningar. Men det blir också en del skratt, säger Susanne Lantz.