Bråvallafestivalen ställs in efter sexbrotten: ”Vi har fått nog”

Flera förekomster av sexbrott blev droppen.

Nu ställer Bråvallafestivalen in nästa års arrangemang.

– Det är fan inte okej. Vi accepterar det inte på vår festival, skriver grundaren Folkert Koopmans i ett pressmeddelande.

Bråvallafestivalen, som arrangeras strax utanför centrala Norrköping, har som en av många festivaler haft problem med sexbrott. Senast igår anmälde en tonårsflicka att hon blivit våldtagen under Håkan Hellströms konsert på den stora festivalen.

Efter att flera förekomster av sexbrott förekommit väljer nu arrangören bakom festivalen, FKP Scorpio, att ta i med hårdhandskarna. I ett pressmeddelande meddelar arrangören att nästa års festival ställs in.

– Jag har fått nog. Våld dödar festivalupplevelsen, kärleken till musik och framför allt skadas människor, säger grundaren Folkert Koopmans i ett pressmeddelande.

Polisens statistik visar enligt Aftonbladet att elva fall av sexuellt ofredande, ett fall av sexuellt tvång och ett fal av våldtäkt anmälts hittills under årets festival. 

© FOTO: Izabelle Nordfjell/TT Nyhetsbyrån

Festivalens pressansvarig Kajsa Apelqvist säger att det inte handlar om ett specifikt sexbrott som ligger bakom beslutet.

– Det handlar inte om att vi inte kan hantera problemet eller att problemet bor i festivaler, det handlar om att göra ett tydligt ställningstagande. Vi som arbetar med Bråvalla ser festivalen som företagets hjärta och är otroligt stolta över festivalen och det arbete som vi varje dag lägger ner på att skapa en plattform för musikälskare att mötas, säger Kajsa Apelqvist.

Årets festival kommer slutföras som planerat.

Bra att Bråvalla agerar mot sådana här avskyvärda brott. Dela gärna artiklen om du håller med!