Brittisk professor hyllar Sveriges coronastrategi: ”Har hållit huvudet kallt”

Coronakrisen är fortfarande på allas läppar och huruvida man bör stänga ner ett land eller fortsätta med mildare restriktioner är ett hett samtalsämne. Både i Sverige och ute i världen.

Nu ger Oxfordprofessorn Sveriges strategi tummen upp och menar att Sverige är ett föredöme i krisen.

När coronakrisen ökade i framfart började land efter land stänga ner. Inte minst i Storibritannien. Där har det varit utegångsförbud sedan i slutet på mars, vilket innebär att man enbart får gå utanför dörren om man ska gå en kort promenad, handla, besöka läkare eller utföra jobbsysslor.

I Sverige däremot, har man valt en helt annan väg. Något man också blivit kritiserad för.

Foto: Claudio Bresciani / TT/Janerik Henriksson/TT

Grannländerna har sagt sitt, president Donald Trump likaså. Även svenskarna själva har varit kritiska, inte minst mot statsepidemiologen Anders Tegnell.

Men nu börjar skutan vända.

I en artikel från Daily mail jämför man mellan olika länder och slår fast att sverige har färre dödsfall och färre bekräftade fall per capita. Artikeln pekar också på att Sverige har lägre arbetslöshet än Storbritannien, vilket Aftonbladet var först med att berätta.

Enligt Carl Heneghan, epidemiolog och professor vid Universitetet i Oxford har Sverige och Folkhälsomyndigheten gjort allting rätt, medan Storbritannien gjort precis allting fel.

– Om du tittar på vad som händer i Sverige så har man hållit huvudet kallt och har inte målat upp något domedagsscenario. Vår regering har fått allt om bakfoten, säger han till Daily mail.

Heneghan menar också att brittiska regeringen har missbedömt när viruset nådde sin topp och därmed blev alla åtgärder verkningslösa. Tyvärr, menar han, kan de komma att göra mer skada än nytta.

– Den brittiska regeringen hävdar hela tiden att den följt vetenskapen. Men det verkar som om man har förlorat överblicken över vad som faktiskt har pågått, säger han till Daily mail och fortsätter.

– Man har misslyckats med att titta på data och förstå när toppen av smittan faktiskt ägde rum.