Bröderna i Kevin-fallets känslosamma ord – efter svenska folkets stora insamling: ”Tack vare er…”

Arvikabon Sanna Karlsson, grundare av Arvikahjälpen, startade insamling till bröderna i Kevinfallet och samlade ihop hundratusentals kronor.

Nu tackar bröderna för Svenska folkets stöd.

Bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson krävde staten på tio miljoner kronor tidigare i år. Det för att de felaktigt pekades ut som ansvariga för fyraårige Kevin död i Arvika 1998.

Senare ansökte de friade bröderna skadestånd från staten. Brödernas juridiska ombud argumenterade för att de inte har haft en normal uppväxt eller ett normalt liv efter att ha pekats ut som skyldiga till mord som barn.

Uppgifterna spreds till allmänheten och har haft en mycket stor påverkan på brödernas rätt till privatliv genom att kasta ett negativt ljus över deras rykte och moraliska integritet”, skrev en av brödernas ombud i skadeståndsansökan rapporterar Expressen.

Foto: SVT

Kritik riktades även mot polisernas utredning i fallet. Och man menade att de förhörsmetoder som Christian Karlsson utsattes för bland annat liknade tortyr.

Men brödernas begäran om skadestånd avslogs av justitiekanslern, det med hänvisning till preskription.

Arvika nekar bröderna skadestånd

Även Arvika kommun avslog brödernas begäran om skadestånd.

I en skrivelse till Arvika kommun menar brödernas advokat, Stefan Liliebäck, att socialtjänsten borde ingripit mot de tortyrliknande förhören, och dels borde sett till att anklagelsen mot bröderna prövades i en bevistalan vid domstol. Men Arvika kommun avslog ärendet och menade att man dragit slutsatsen att socialtjänsten inte gjort något fel.

När Arvikabon Sanna Karlsson, grundare av Arvikahjälpen, fick höra om kommunens beslut bestämde hon sig för att starta en insamling.

– När jag fick höra att Arvika kommun inte kommer betala skadestånd eller be om ursäkt så kände jag att vi behövde göra något, berättade Sanna för Newsner i förra veckan.

Tanken med insamlingen var en symbolisk summa, men på bara några dagar hade Arvikahjälpen samlat in över 100 000 kronor.

Bröderna om insamlingen

Hittills har Svenska folket dragit in 181 788 kronor. Och trots att samlingen officiellt är avslutad har bröderna ett swishnummer dit vem som helst kan fortsätta bidra med pengar.

– Låt dem få ett slut i allt elände som varit. Detta kommer de oavsett få leva med resten av livet, samt att en hel barndom tagits ifrån dem. Detta var det minsta vi kunde göra för att bevisa att vi tänker på dem i allt de fått utstå, säger Sanna Karlsson till Newsner.

Bröderna i Kevin-fallet är tacksamma över insamlingen som kom som en överraskning för dem båda.

– Det är jättefint. Vi har aldrig krävt det här av någon. Så det är fint att veta att folk tänker på oss, säger Christian Karlsson till Newsner.

Foto: Noella Johansson, TT/ Privat

Christian menar att de känt av Svenska folkets stöd sedan dokumentären om Kevin-fallet släpptes 2017.

– Vi har fått enormt stöd i hela Sverige och det är fint att veta att det berör fler än folk här i Arvika och att folk bryr sig. Det är tack vare Svenska folket som vi orkar fortsätta, säger Christian.

På frågan vad bröderna ska göra för pengarna svarar Christian:

– Det här var verkligen inga pengar som vi räknade med så vi har inga direkt planer just nu. Vi får se över hur vi kan använda dem i familjen och vad vi behöver, säger Christian till Newsner.

Mer om insamlingen till bröderna hittar du här.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.

Exit mobile version