Bröderna i Kevin-fallet nekas skadestånd – kommunen vägrar be om ursäkt: ”Inte begått några fel”

Bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson krävde staten på tio miljoner kronor tidigare i år. Det för att de felaktigt pekades ut som ansvariga för fyraårige Kevin död i Arvika 1998.

Men Arvika kommun anser inte att de är skyldiga bröderna i Kevinfallet varken ursäkt eller skadestånd. Det meddelade man på en pressträff under onsdagen, rapporterar Expressen.

Robin Dahlén och Christian Karlsson friades från alla brottsmisstankar och ansökte om skadestånd från staten. Summan var på tio miljoner kronor vardera för ideell skada.

Foto: SVT

Brödernas juridiska ombud argumenterade för att de inte har haft en normal uppväxt eller ett normalt liv efter att ha pekats ut som skyldiga till mord som barn.

Uppgifterna spreds till allmänheten och har haft en mycket stor påverkan på brödernas rätt till privatliv genom att kasta ett negativt ljus över deras rykte och moraliska integritet”, skrev en av brödernas ombud i skadeståndsansökan rapporterar Expressen.

Justitiekanslern avslog ansökan 

Kritik riktades även mot polisernas utredning i fallet. Och man menade att de förhörsmetoder som Christian Karlsson utsattes för bland annat liknade tortyr.

I en skrivelse till Arvika kommun menar brödernas advokat, Stefan Liliebäck, att socialtjänsten borde ingripit mot de tortyrliknande förhören, och dels borde sett till att anklagelsen mot bröderna prövades i en bevistalan vid domstol.

En begäran om skadestånd från staten avslogs 2020 av justitiekanslern, det med hänvisning till preskription.

Kommunen ber inte om ursäkt

Under onsdagen höll Arvika kommun en pressträff där man redovisade utredningen man gjort av socialtjänstens roll i fallet med bröderna och där man dragit slutsatsen att socialtjänsten inte gjort något fel.

Kommunen lät sig också meddela att det inte finns någon grund för varken skadestånd eller någon ursäkt till bröderna.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Enligt kommunen har socialtjänsten bara närvarat på tre av de förhör som Stefan Liliebäck liknat vid ”tortyr”, och att inget av dessa har varit något av de kritiserade tillfällena. 

– Vi kan inte se att socialtjänsten har begått några fel, säger ordförande i Lärande och stöds utskott Henrik Axelsson.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required