Bröderna pekades felaktigt ut som mördare i Kevin-fallet – nu nekas de skadestånd: ”Chockad”

Bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson krävde staten på tio miljoner kronor tidigare i år. Det för att de felaktigt pekades ut som ansvariga för fyraårige Kevin död i Arvika 1998.

Men något skadestånd blir det inte av, rapporterar Expressen.

Robin Dahlén och Christian Karlsson friades från alla brottsmisstankar och ansökte om skadestånd från staten. Summan var på tio miljoner kronor vardera för ideell skada.

Foto: Noella Johansson/TT

Brödernas juridiska ombud argumenterade för att de inte har haft en normal uppväxt eller ett normalt liv efter att ha pekats ut som skyldiga till mord som barn.

Uppgifterna spreds till allmänheten och har haft en mycket stor påverkan på brödernas rätt till privatliv genom att kasta ett negativt ljus över deras rykte och moraliska integritet”, skrev en av brödernas ombud i skadeståndsansökan rapporterar Expressen.

Kritiserade polisutredningen

Kritik riktades även mot polisernas utredning i fallet. Och man menade att de förhörsmetoder som Christian Karlsson utsattes för bland annat liknade tortyr.

I skadeståndsansökningarna framgick det att bröderna aldrig formellt delgavs misstanke om brott, men att de pekades ut som skyldiga till brott.

Men något skadestånd till bröderna blir det inte. Brödernas ansökan avslås med hänvisning till preskription.

– Jag är chockad. Men mer vill jag inte uttala mig innan vi har pratat med våra advokater, säger Christian Karlsson till SVT Nyheter Värmland.

Finns en chans kvar

Justitiekanslern skriver i sitt beslut att en allmän förutsättning för att skadestånd ska kunna utgå är att skadestånds-fordringen inte är preskriberad.

– Det här var en stor besvikelse. Framför allt är vi väldigt förvånade över utfallet eftersom man uttrycker sig som att det här ska vara preskriberat, säger advokat Slobodan Jovicic, som företräder en av bröderna, till TT.

Men enligt Justitiekanslern finns dock en chans kvar för bröderna att få pengar. Regeringen kan nämligen besluta om ersättning ”ex gratia”, det vill säga av nåd.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required