Bröderna pekades ut som 4-årige Kevins mördare – nu kräver de skadestånd på miljontals kronor

Efter utpekandet och mordmisstankarna avskrevs bröderna Robin och Christian i mars 2018 i fallet Kevin.

Nu kräver de skadestånd på miljontals kronor, rapporterar P4 Värmland.

År 1998 dog den fyraårige pojken Kevin Hjalmarsson i Arvika.

Bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson var bara fem och sju år gamla när de pekades ut som ansvariga – men en dokumentär i SVT kunde 2017 avslöja tveksamheter i utredningen. I mars 2018 avskrevs de båda från alla misstankar.

Foto: SVT

– Jag har inte hunnit smälta det så jag kan bara beskriva det som ren lycka. Det kunde inte bli en bättre födelsedag, sade Christian Karlsson då till SVT.

LÄS MER: Brödernas nya liv efter friandet: Vill starta stiftelse i Kevins namn

Fallet har rönt stor uppmärksamhet, bland annat sedan det tagits upp av SVT:s ”Dokument inifrån” 2017. Bröderna påstods på den tiden ha erkänt mord, men befanns aldrig skyldiga till brott av domstol.

Polisen menade att barnen erkänt, och de blev därefter omhändertagna av sociala myndigheter för behandling inom barn- och ungdomspsykiatrin.

2018, en tid efter att dokumentären visats i SVT, avskrevs de helt från alla misstankar. Det hade då gått 20 år sedan händelsen, och två små pojkar hade vuxit upp.

Nu kräver bröderna skadestånd för att ha varit felaktigt utpekade i alla dessa år. I en ansökan till Justitiekanslern menar de att de utsatts för förhörsmetoder som varit tortyrliknande och strider mot mänskliga rättigheter, rapporterar P4 Värmland. De menar i ansökan att de fått sin barndom berövad efter att ha fått möta dessa anklagelser.

”Det som har varit mest plågsamt för Christian har varit när någon i hans bekantskapskrets har fått kännedom om utpekandet eller att han och Robin varit misstänkta för mordet på Kevin. Christian har i dessa fall behövt förklara, neka och i vissa fall ljuga. Även de gånger fallet endast nämndes blev det en påminnelse för Christian om vad som hade hänt”, står att läsa i ansökan till Justitiekanslern, uppger SVT Nyheter Värmland.

LÄS MER: Leif GW Persson om misstänkte mördaren i fallet Kevin

Bröderna har nu ansökt om skadestånd på 10 miljoner kronor vardera från staten, uppger P4 Värmland.

Här kan man se den prisade granskningen i SVT:s ”Dokument inifrån”: Fallet Kevin.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required