Leif GW Persson: Det var han som dödade 4-årige Kevin

Sedan 1998 har bröderna Christian och Robin varit utpekade som 4-årige Kevins mördare. Men hela tiden har det funnits skeptiker som trott att pojkarna är oskyldiga. En av dem är kriminologen Leif GW Persson. Han menar att bröderna som fått leva med att bli sedda som mördare är oskyldiga, och att en 13-årig pojke troligtvis bär skulden för Kevins död. 
– Det som är obegripligt är att de inte har förstått det men för varje tänkande människa är det alldeles uppenbart utifrån deras eget utredningsmaterial vem som är den högst sannolike gärningsmannen, säger Leif GW till Expressen

1998 utpekades bröderna Christian och Robin, då fem och sju år gamla, som skyldiga till mordet på fyraårige Kevin Hjalmarsson som hittades strypt i Värmländska Arvika. 

Bröderna togs in på förhör där de gång på gång sa att de var oskyldiga, men efter många förhör sa polisen att bröderna erkänt att de var skyldiga till Kevins död. Fallet las ner, men kvar lämnades misstankar och frågetecken hos många som följt utredningen. 

Foto: SVT Play

19 år senare återupptogs förundersökningen, och SVT sände dokumentären ”Fallet Kevin”. Brödernas skuld blev allt mer ifrågasatt, och kriminologen Leif GW Persson är säker på vem den riktiga mördare, är – en 13-årig pojke. 
– Jag, och sådana som jag, hade nog fått ordning på utredningen inom loppet av några dagar, säger Leif GW Persson till Expressen.

Utpekade bröderna Robin och Christian under en presskonferens i Stockholm tidigare i år. 

Foto: SVT

Nio månader efter Kevins död greps 13-åringen på bar gärning när han våldtog en treårig pojke. Våldtäkten ägde rum i närheten av platsen där Kevin hittades död, och det är denna 13-åring som GW misstänker som skyldig. 

Tomas Johansson, som är chef för utredningssektionen i polisregionen Bergslagen, vill varken bekräfta eller dementera om 13-åringen eller någon annan är misstänkt, men om någon annan visar sig vara skyldig kan bröderna beviljas skadestånd. GW menar dock att hela fallet är en rättsskandal. 
– Speciellt med tanke på att det drabbar två barn, det är ganska förskräckligt. Och det som är ännu hemskare är att det aldrig kommer hända någonting med den åklagare som var förundersökningsledare och de poliser som skulle göra det här jobbet, som de inte bara misslyckades med utan helt enkelt misskötte. Det kommer inte hända ett ”pillekvitt” med dem, säger GW till Expressen

Foto: TT

Leif GW menar att de utpekade bröderna måste få upprättelse och skadestånd, då hela fallet är en rättsskandal. Dela gärna om du håller med honom. 

 

 
 

Läs mer om...