Bröderna Ronny och Ulf Nilsson, Foto: Privat

Bröderna rusade nerför gatan när grannens hjärta stannade

På julafton diskuterade bröderna Ronny och Ulf Nilsson appen ”SMS-räddare.” 

Bara två dagar därefter, när familjen satt och umgicks under annandagen, ekade ett skarpt larm i brödernas telefoner. 

Nu vill de uppmana andra att ladda ner appen, och slår ett slag för hur viktigt det kan vara med hjärt- och lungräddning. 

Ulf Nilsson bor sedan 27 år tillbaka i Umeå där han arbetar som sjuksköterska på hjärtcentrum vid Norrlands Universitetssjukhus. 

– I mitt jobb, förutom att vara sjuksköterska, så forskar jag och undervisar på läkarprogrammet, berättar han för Newsner. 

Ulf Nilsson, Foto: Privat

Familjen består av honom och hans sambo, barnen och en vovve. 

Men ursprungligen kommer Ulf från Piteå, och där finns även släkten. Under jul var det därför dags att åka upp. 

Det han inte visste då var att han och hans bror Ronny under annandagen skulle få använda sig av sina HLR-kunskaper i ett skarpt läge. 

Hade pratat om det två dagar tidigare

På julafton pratade bröderna om appen ”SMS-livräddare,” en tjänst som används i regionen.

Många år tidigare hade Ulf nämligen registrerat sig till en liknande tjänst, men Ronny som är HLR-instruktör på sin arbetsplats informerade då om att det hela nyligen uppdaterats.

Ronny Nilsson, Foto: Privat

– Då tog jag och laddade ner appen och registrerade mig på den här nya, ”SMS-livräddare” som Norrbotten haft sedan 2021, och det var inget mer med det, berättar Ulf för Newsner. 

Två dagar senare, när bröderna satt hemma hos sina föräldrar och tog det lugnt i sedvanlig julanda, ekade snart ett högljutt larm från båda brödernas mobiltelefoner. 

– Helt plötsligt så kom det ett larm i vår telefon. Ronny kom springande till mig för han hade också fått larmet i sin och det var bara knappa 300 meter bort, säger han. 

Bröderna agerade direkt

Ulf och Ronny tvekade inte en sekund utan gav sig iväg på en gång. 

– Vi hoppade bara i skorna, drog på oss jackorna och sprang iväg. Det var bara två kvarter bort, säger Ulf.

När de kom fram var det lugnt och tyst runt huset. Bröderna klev in och upptäckte att mannens fru påbörjat HLR samtidigt som hon hade SOS-alarm på högtalartelefon.

De presenterade sig och sedan hjälptes bröderna åt att bära ner mannen från sängen för att fortsatta Hjärt- och lungräddningen som hans hustru hade påbörjat.  

Fler människor anslöt

Snart kom andningen tillbaka men mannen var fortfarande inte vaken. 

Det började också dyka upp fler personer från området, som fått exakt samma larm i sina mobiltelefoner som Ulf och Ronny. 

– Det kom ytterligare 4 personer som också fått SMS-larmet. Så totalt var vi 6 personer på plats innan ambulansen kom. Någon vände och gick när de såg att det var gott om människor där, andra dröjde sig kvar tills räddningspersonal kommit fram, förklarar Ulf. 

Tillsammans såg de till att hjälpa mannen och Ulf hade koll på hans andning och puls fram tills att räddningspersonalen kom och tog över. 

Viktiga uppmaningen

Nu uppmanar bröderna alla de som inte utbildat sig inom HLR att göra det. En utbildning som i slutet av dagen faktiskt kan vara skillnaden mellan liv och död.

– Jag skulle vilja säga så här: de som inte lärt sig HLR bör göra det. Det är en kurs, det tar kanske två timmar, så har man lärt sig de mest grundläggande grejerna som man ska göra i väntan på ambulans och det kan verkligen göra skillnad i en människas liv, säger Ulf till Newsner. 

Han vill även uppmuntra de som redan kan HLR att uppdatera sina kunskaper och repetera sin utbildning, gärna en gång om året. 

”Ladda ner appen”

Även att ladda ner appen är något som Ulf slår ett slag för.

– Ladda ner appen. Utan den här tjänsten hade den anhöriga varit ensam i flera minuter till i väntan på ambulans. Men nu kunde andra människor komma till platsen, vara ett stöd för henne, ta över, och hjälpa till på ett ännu effektivare sätt. Utan appen hade hon inte fått den extra hjälpen så den är jätteviktig. 

Idag är appen en tjänst som finns tillgänglig i region Blekinge, Halland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Norrbotten, Stockholm, Sörmland, Västmanland, Västra Götaland och Östergötland.

När någon ringer SOS-alarm kan de i dessa regioner helt enkelt skicka ut en högljudd notis till människor som är registrerade i närområdet, med en karta som visar vilken plats det gäller. 

Men Ulf tycker att det kan vara en god idé att ladda ner appen oavsett var i landet man bor.

– Man kan ju vistas någonstans där tjänsten finns, råka vara i närheten och göra skillnad. Det är inte alltid man lyckas rädda ett liv, men man kan ändå ge bästa möjliga förutsättningarna för någon att överleva, säger han. 

Här kan du läsa mer om HLR