Brott bland unga minskar kraftigt – tillbringar mer tid hemma på kvällarna

Ungdomsbrottsligheten har minskat kolossalt, det visar en ny studie från Malmö universitet. Enligt Robert Svensson, professor vid institutionen för kriminologi,, tillbringar allt fler ungdomar tid hemma istället för att vara i riskfyllda miljöer. 

– De är ute mindre på kvällarna, de dricker mindre alkohol, säger Robert Svensson till Sveriges Radio, Ekot.

Siffrorna över brott som begås av ungdomar har minskat med 50 procent de senaste 20 åren. Det visar en ny studie från Malmö universitet, som publicerats i den amerikanska tidskriften Criminology

Ungdomar dricker mindre alkohol

Studien bygger på 50 000 enkätsvar från niondeklassare över hela Sverige, som svarat under perioden 1999 till och med 2017. 

– Det har skett förändringar i ungdomarnas aktivitetsvanor. De är ute mindre på kvällarna, de dricker mindre alkohol. De tillbringa mindre tid i riskfyllda miljöer. Och vi ser ett starkt samband mellan förändringar i aktivitet och minskat brottslighet, säger Robert Svensson, professor vid institutionen för kriminologi, Malmö universitet, till Sveriges Radio, Ekot.

Foto: Shutterstock/TT

Föräldrar har bättre koll

Varför man ser en sådan stor minskning svarar inte undersökningen på, men enligt Robert Svensson kan det vara flera faktorer som spelar in. Han pratar bland annat om att unga trivs bättre i skolan och då tar mer avstånd från brott. De stannar hemma på kvällarna, men också att föräldrar idag kan ha bättre koll på sina barn och ungdomar tack vare mobiltelefoner.

– Nu med mobiltelefoner så har föräldrarna en annan typ av kontroll på sina barn. Man har en annan insyn i deras liv, även om de är ute. Men kontrollen har även ökat för att dom är hemma i större utsträckning än tidigare, säger han till Ekot. 

Foto: Shutterstock

I intervjun med Sveriges Radio Ekot poängterar Robert Svensson att den generella ungdomsbrottsligheten inte ska förväxlas med den framväxande problematiken med unga personer som ingår i organiserad brottslighet. Där ingår grövre kriminalitet som skottlossningar, bränder och liknande. 

Till brott som minskat kraftigt hör bland annat skadegörelse, stölder och våldsbrott, enligt Robert Svensson.

Vilka positiva nyheter. Dela gärna med andra.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required