Caféets hjälteinsats under pandemin – för att hjälpa alla ensamma: ”Tack för att ni finns”

Restriktionerna har lett till att många människor har blivit ensamma.

Men caféet 39:an har erbjudit en mötesplats för de som känt sig ensamma och som dessutom varit gratis för besökarna.

– Vi kände att vi ville vara tillgängliga, säger Maria Ekman på 39:ans Café till SVT.

Att pandemin begränsat oss alla är inget nytt. Restriktionerna har formats om med tiden och folk har ständigt behövt vara uppdaterade på vad som gäller i olika sammanhang. 

Det kanske mest övergripande har varit att ”hålla avstånd” och inte träffa människor i större grupper.

Men det är förhållanden som tagit väldigt hårt på många.

När restriktionerna, i höstas, krympte ner maxantalet till åtta personer i en lokal – valde ett litet café att tänka om.

kaffe
Foto: Shutetrstock

39:ans café

Nämligen 39:ans café i Karlskoga, som drivs av Svenska kyrkan. Där valde personalen att flytta ut verksamheten för att fler skulle kunna ta del av sällskapet. Sedan dess har caféet varje tisdag och torsdag erbjudit folk en möjlighet till att umgås under säkra former.

Något som betytt mycket, för många.

– Vi kände att vi ville vara tillgängliga för de människor som behövde oss under de tuffa tiderna, säger Maria Ekman på 39:ans Café till SVT.

Allt har varit gratis och oavsett väder har den ”nya” mötesplatsen funnits tillgänglig för alla de som känt sig ensamma. 

– För just ensamheten är det som tagit hårdast på många. Det här har vait den tråkigaste tiden på flera år för mig. Det ena är ensamheten och det andra är att man inte känner sig behövd. Många tycker det är samma för alla och jag brukar inte klaga, men just att inte känna sig behövd har varit tufft. Det är tur att det här stället har funnits, säger Gunvi Hurtig, en av besökarna, till SVT.

Gammal dam
Genrebild. Foto: Shutterstock

Många ensamma människor

Maria Ekman träffar flera människor som sökt sig platsen för att få lite social kontakt. Bland dem har hon träffat människor som haft det tufft och människor som inte har så många i sin närhet.

När hon får frågan av SVT om hon bär med sig något extra fint minne från arbetet svarar hon:

– Det är varje gång någon går härifrån och säger till mig ”tack för att ni finns” och förklarar hur mycket det betyder för dem att vi står här på kyrkbacken, säger Maria Ekman till SVT.

Ett så himla fint initiativ! Ge gärna 39:ans café lite kärlek genom att kommentera något fint på Facebook.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required