Cancerfondens förslag: Inför skatt på läsk, ”Koppling till övervikt och fetma”

den vanligaste orsaken till cancer är idag rökning, men det riskerar förlora sin plats mot fetma, det varnar Cancerfonden för i en ny rapport. För att motverka de skrämmande prognoserna har de nu lämnat ett förslag som innebär skatt på drycker med socker i, det rapporterar Aftonbladet.

Över 2 000 av de cancerfall som rapporteras i Sverige varje år har en koppling till övervikt och fetma, och antalet stiger. De senaste trenderna gör att Cancerfonden befarar att 11 000 till personer kommer att drabbas av cancer av samma orsaker inom de närmsta 25 åren.

För att försöka förhindra detta föreslår de att man inför en skatt på sockersötade drycker, som läsk.

– Vi har sedan länge vetat att levnadsvanorna i Sverige blir sämre och mer ojämlika. För vissa åldersgrupper har andelen med övervikt fördubblats sedan 1980-talet. Flera faktorer talar för att övervikt i en framtid kan passera rökning som den största påverkbara riskfaktorn för cancer, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden i ett pressmeddelande enligt Aftonbladet.

Foto: Ulrika Årehed Kågström

Skatt på läsk och subventioner på frukt

I Cancerfondens rapport föreslås förutom skatt på läsk, subvention på grönsaker och frukt.

– Självklart är det i slutändan vi människor själva som väljer hur vi ska leva våra liv. Men politiken har en viktig uppgift att stödja och skapa förutsättningar för alla att kunna leva hälsosamt, säger Ulrika Årehed Kågström.

Hela rapporten från Cancerfonden hittar du här.

Vad tycker du om förslaget? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.