Cancerpatienter blir skickade till Finland för vård – Sverige har inte tid: ”Det räcker inte”

Stockholm klarar inte av att behandla sina patienter för cancer i tid. Därför skickas patienterna till Finland för att få strålbehandling.

Det rapporterar tidningen Mitt i.

Region Stockholm har svårt att hinna med att behandla sina cancersjuka patienter, och därför erbjuder nu vården att ge en behandling på tre veckor i Finland. Lättast att ta sig till är grannlandet.

Strålbehandling i Finland

Stockholm betalar helpension för alla sina patienter som godkänner strålbehandling i Finland. En bra kompensation för att åka till ett annat land. De får även resa och hemresa betald under helgerna.

– Vi har valt Finland för att de har en likvärdig strålverksamhet och det är nära. De har också möjlighet att ta emot, säger Elda Sparrelid, chefläkare vid Region Stockholm till SVT Nyheter.

En klinik i Helsingfors kommer att ta emot patienterna. Foto: Shutterstock

Främst bröstcancer

Det är främst patienter för bröstcancer som det finns ont om behandling i Sverige för. Dessutom har region Stockholm haft ovanligt fler cancerpatienter nu än förr. Behovet för att behandla cancer ökar hela tiden.

– Det har varit ett större behov än vi har haft under förra året och vi har haft en del kapacitetsneddragningar i samband med att man har fasat in nya strålmaskiner i länet, som behöver bemannas upp ytterligare innan vi är uppe i full kapacitet, säger Elda Sparrelid.

Personen på bilden har inget med texten att göra. Foto: Shutterstock

”Räcker inte riktigt”

Det är ett par patienter som erbjuds att åka till en klinik i Helsingfors och få vård, ungefär fyra i veckan.

– Det räcker inte riktigt som vi ser det nu, så därför lägger vi till Finland som ytterligare en möjlighet att behandla patienterna, berättar Elda Sparrlid.

Det här skickandet av patienter kan hålla på i några månader, tills det att Stockholm har full kapacitet på mottagningarna igen.

Vad tycker du om detta? Sprid gärna vidare för att dela din åsikt.