Cancersjuka Gustav, 3, smittades av coronaviruset – nu är han frisk från covid-19: ”Så underbart”

Gustav, 3 år, från Alingsås, fick leukemi i höstas och har behandlats för sin cancer sedan dess.

På skärtorsdagen, för några veckor sedan, drabbades han även av covid-19, ett besked som tog hårt på familjen.

Men Gustav är en riktig kämpe och nu står det klart att han bekämpat viruset.

Gustav, 3 år, från Allingsås har cancerformen Leukemi, en typ som kallas ALL. I mitten på april, när cellgifterna raserat hans immunförsvar, smittades han av coronaviruset och testade positivt för covid-19, vilket Aftonbladet var först med att berätta.

Läkarna hade goda förhoppningar om att Gustav skulle bli frisk, men beskedet tog hårt på familjen.

Gustav däremot, hade humöret uppe som vanligt och som tur var blev symptomen på covid-19 lindriga.

– Gustav har enbart varit förkyld och var mer snuvig de första två veckorna. Han har klarat sig ifrån feber som läkarna var mest rädda för om lungorna skulle bli påverkade. Hosta har bara förekommit ibland när Gustav ansträngt sig lite extra, säger han till Aftonbladet.

Torsdagen den 7 maj skulle Gustav påbörja en andra del av sin cancerbehandling. Men då Gustav fått feber under morgonen ville läkarna ta ett blodprov, vid samma tillfälle tog man även ett nytt test för covid-19.

Testet visade negativt. Vilket innebär att Gustav besegrat viruset.

Gustavs pappa Daniel som var på plats när beskedet kom blev överlycklig och berättar för Aftonbladet hur telefonen gick varm när han skulle ringa runt och förmedla de positiva nyheterna.

– Äntligen en bra nyhet med honom, så underbart! säger pappan Daniel Sletteberg Loveryd.

Nu har familjen startat ett Instagramkonto för Gustav där familjen delar med sig av erfarenheterna samt stötta forskningen.

”Coronatestet var negativt! Underbart att han klarade sig igenom detta såpass bra som han gjort. Detta innebär också en klar förenkling av livet känner jag då restriktioner inte blir så hårda längre. Bland annat har Gustav fått flytta upp till vanliga avdelningen och behöver inte vara isolerad längre”, skriver dem på Instagram.

– Nu vet vi att denna kamp är över mot covid-19 och vi kan fokusera på leukemin. Vi vet också att kan vi släppa lite mer på alla restriktioner där vi kan ta emot besök utan att vara livrädda, säger Daniel till Aftonbladet.

Fantastiska nyheter. Vilken liten kämpe Gustav är.

Dela gärna denna artikel för att sprida denna positiva nyhet vidare och skicka styrkekramar till familjen.