Cancersjuka Solbritt, 72, nekades operation och blev hemskickad från sjukhuset.

Efter ett lång period med magsmärtor fick 72-årige Solbritt Björkstrand för tre månader sedan beskedet att hon hade en aggressiv form av cancer i bukspottskörteln.

På onsdagen var det så tänkt att Solbritt skulle opereras på Norrlands Universitetssjukhus – men på grund av personalbrist och brist på vårdplatser nekades hon operation och blev hemskickad istället.

Solbritt Björkstrand skulle egentligen skrivas in på sjukhuset i Umeå under tisdagen, dagen innan operationen. Väl på plats och i väntan på att bli inskriven kom läkarna dock med ett chockartat besked – det skulle inte bli någon operation. Dottern Annelie Hålén, som var med sin mamma till sjukhuset, delade med sig av händelsen på sin Facebook-sida.

”Idag kommer läkaren, när vi sitter o väntar på att bli inskriven o säger att det inte blir nån operation!!! personalbrist o vårdplatser???!!! så ni skickar hem mamma till att dö då säger jag… Ja… säger han… tyvärr så ser det ut så…”, skriver hon på Facebook.

Eftersom det fanns flera patienter på kö kunde läkarna inte heller ge några besked om när det kunde bli operation istället – och Solbritt fick vända hem.

– Det känns som att nu ska jag bara vänta, lägga mig ner och dö. Nu är det ingen mening med någonting. Det här var mitt sista hopp att få leva några månader, några år till. Men tyvärr, nu känner jag att det är helt kört. Nu vet jag inte vad som kommer hända, bara att jag har några månader kvar att leva, säger Solbritt Björkstrand till Sundsvalls Tidning

Malin Sund, tillförordnad verksamhetschef vid Norrlands Universitetssjukhus, berättar för Sundsvalls Tidning att vårdplatsbristen innebär att flera operationer fått strykas eftersom sängarna tas upp av akuta patienter.

– Man tvingas stryka intaget av planerade ärenden så att man kan ta hand om det akuta. Det planerade får helt enkelt stryka på foten, även om det som i det här fallet rör sig om allvarliga sjukdomar. Det är tungt både för oss som får ta besluten och patienterna. Vi beklagar givetvis detta, säger Malin Sund till Sundsvalls Tidning.