Jättekantarell hittad i svenska skogen – kan hamna i rekordbok: ”Experten ska kolla på den”

När Cathrine Tammemägi, 50, besökte sin mamma i Dalarna här om dagen, gav de sig ut på svampjakt, som de alltid gör vid den här tiden på året.

Men till skillnad från tidigare gånger så slutade denna svampplockning med vad som kan komma att hamna i Guiness rekordbok. Bortom ett krondike, omgiven av sly, stack det upp något lysande ur marken – årets största plockade kantarell.

– Jag får hålla mig från att inte tillaga den innan experten har tittat på den, säger Cathrine Tammemägi till Newsner.

Cathrine Tammemägis, 50, bor i Södermanland, men brukar alltid passa på att plocka svamp när hon besöker sin mamma Laila Sundqvist i Söderbärke, Dalarna.

– Det blir inte så mycket svamp där jag bor, men runt Söderbärke finns det många bra ställen, så lite brukar man alltid få. Den här gången så hade vi kommit ifrån svampställena lite, och bortom ett krondike, omgiven av sly, såg jag nåt som stack upp ur marken och lyste. Kanske var det lättare att se den just för att det inte fanns annat runtomkring, säger Cathrine om den enorma kantarellen, säger Cathrine till Newsner.

Foto: Privat

Mätte jättekantarellen med måttband

När Cathrine och hennes mamma Laila kommit hem mätte de kantarellen, som täckte hela Cathrines ansikte i storlek.

– Den var 17 centimeter lång när den torkat ihop lite, så jag skulle gissa på att den var 18 som färsk, säger Cathrine.

Det ska hon göra med kantarellen

Efter att folk sett den stora kantarellen är det många som hört av sig. Dels för att fråga vad Cathrine ska göra med den.

– Det är lite roligt. Många, bland annat min mamma, föreslår att jag ska göra en smörstekt variant med grädde och sås. Men jag, som gillar att vara kreativ, tänker att det antingen vore kul att göra en helstekt kantarell, eller göra ett konstverk, som en staty av den, berättar Cathrine och skrattar lätt.

Men först ska en expert titta på den.

– Jag får hålla mig från att inte tillaga den innan experten har tittat på den. Det kunde kanske vara något för Guinessrekordbok tydligen, säger Cathrine glatt till Newsner.

Cathrines mamma Laila Sundqvist. Foto: Privat.

Dela gärna så att andra svampintresserade får ta del av denna fascinerande kantarell. 

Video: 10 vackra platser i Sverige