Claes, 23, sprang rakt in i eldhärjat hus – räddade livet på 85-årig kvinna: ”Ren instinkt”

I söndags utbröt en brand i ett flerfamiljshus i Nordmaling, Ångermanland. Claes Tidebro och hans två vänner var först på platsen.

När de fick höra att det fanns människor kvar inne i huset kastade sig Claes in i det eldhärjade huset och räddade en 85-årig kvinna, något P4 Västerbotten rapporterat

Claes Tidebro och hans två kompisar satt på en uteservering i centrala Nordmaling när de plötsligt såg en rökpelare stiga mot skyn.

Röken var kraftigare än vad den hade varit från en vanlig skorsten så de tre vännerna förstod att det var något allvarligt som var på väg att hända.

– Vi sprang dit och när vi kommer fram är det en fullt utvecklad brand i större delen av huset. Hela övervåningen och halva undervåningen stod i lågor, berättar Claes för Newsner.

Vännerna försöker se om någon är kvar inne i huset men har svårt att se någonting.

– Det var en fruktansvärd hetta så vi kunde inte gå så nära, säger han.

En kvinna var kvar i huset

Men när de står där kommer en kvinna fram till Claes och säger att hon tror att någon är kvar inne i en av lägenheterna.

Claes tvekade inte en sekund på att ingripa utan kastade sig in i lägenheten.

– Jag hoppade upp på balkongen och tog mig in genom dörren som var lite på glänt.

Simon Sjöström, Claes Tidebro och Oskar Olsson räddade 85-årig kvinna från det eldhärjade huset. Foto: Privat

Kvinnan i lägenheten, en 85-åring, hade ingen aning om att det brann.

– Det hade redan börjat komma in rök i lägenheten och det var otroligt varmt. Men hon hade inte förstått att de brann så jag försökte förklara det snabbt för henne, säger han till Newsner.

Claes tog med sig kvinnan ut på balkongen och ropade på hjälp.

– Mina kompisar kom direkt och jag lyfte henne över räcker och mina kompisar tog emot.

Claes springer tillbaka in i lägenheten för att se om någon mer är kvar där inne men hittar ingen.

– När jag springer tillbaka sedan så öppnar jag en dörr och möts av en eldsvåda och det vällde in rök. Då var det bara att springa ut igen, berättar han för Newsner.

Hyllas för sin insats

Claes berättar att han inte reflekterade över faran han utsatte sig för där och då.

– Det var ren instinkt. Jag tänkte inte så mycket då. Det är väl nu i efterhand man har börjat reflektera lite över vad som hade kunnat hända.

Idag mår kvinnan som han räddade ur branden bra och Claes och hans vänner har hyllat stort för sin hjälteinsats. Bland annat av barnbarnen till den 85-åriga kvinnan.

”Ett stort tack o eloge till Oskar Olsson och Claes Tidebro för att ni räddade våran farmor ifrån branden igår 🙏❤ vi är jätte tacksamma”, skriver barnbarnet Emelie på Facebook.

Claes är glad över att allt gick bra och att folk tycker att han gjorde någonting bra.

– Det är klart att det är kul att bli hyllad för att ha gjort någonting bra. Men det här med all media är man ju inte van vid.

Och på frågan om han skulle göra samma sak igen svarar han:

– Det är svårt att säga nu men när man väl står där så tror jag att jag hade gjort det. Jag hoppas verkligen det i alla fall.

Nu ser vi till att hylla Claes och hans vänner för sin insats. Vilket mod.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);