Claes Elfsbergs hyllning till SVT-vännen Bo Holmström: ”Han var bäst genom tiderna”

På fredagen kom beskedet: Tv-legendaren och journalisten Bo Holmström är död.

Claes Elfsberg sörjer sin tidigare kollega på SVT.

– Jag tycker att han har varit en av de skickligaste, kanske den absolut mest skickliga, av tv-reportrar som Sverige har sett så här långt. Han visste hur man berättar en historia, säger Claes Elfsberg till SVT.

Claes Elfsberg minns, efter över 45 år på public service-kanalen, hur han såg upp till Holmström redan som ung reporter.

– När jag kom till SVT som praktikant, då var han en av de där verkliga stjärnorna som jag och många andra såg upp till. Det fanns några stycken, men han var definitivt en av dessa. Jag tänkte ofta ”tänk om man någon gång kunde lära sig att jobba på det där viset och bli så där duktig som han var”, säger Claes Elfsberg till SVT.

Foto: TT

På fredagen nåddes han av beskedet att Holmström somnat in, 78 år gammal. Elfsberg sörjer sin tidigare kollega, som efter många år på SVT gick över till TV4 i början av 2000-talet. Totalt blev det runt 50 år i tv-rutan för Holmström.
– Det var en god vän och en kollega, så jag tycker att det är väldigt tråkigt att han gått bort. Jag tänker naturligtvis på hans barn som har mist sin pappa, säger Elfsberg till Aftonbladet.

Foto: TT

Han minns särskilt Norrmalmstorgsdramat, där Holmström rapporterade ifrån och bland annat myntade orden ”lägg ut! Lägg ut!” i direktsändning när SVT rapporterade från draamat.

– Jag tyckte att han var en förebild. När han började var allt väldigt svartvitt, stolpigt och fyrkantigt. Men det fanns ett antal personer som begrep att man kunde göra något speciellt med tv. Han visste hur man skulle göra för att höja värdet för berättelsen. På det sättet betydde han mycket som förebild och stilbildare, säger Elfsberg.

Här kan man se ett inslag där kollegorna berättar om känslorna efter beskedet.

Vila i frid, Bo! Tack för allt. ?