Coronautbrott på äldreboende – 13 bekräftat smittade: ”Följer våra rutiner”

Ett äldreboende i Karlskrona kommun har drabbats av ett utbrott av coronaviruset.

Det uppger kommunen i ett pressmeddelande.

Totalt är det sju stycken hyresgäster på äldreboendet, samt sex stycken medarbetare som har smittats av covid-19, uppger kommunen.

– Vi följer våra rutiner och använder skyddsutrustning fullt ut, säger förvaltningschef Gunilla Råberg.

Nu fortsätter kommunen sin nära dialog med Blekinges smittskydd – och öppnar för att det kan komma att bli nya åtgärder framöver.

– Covid-19 finns nu spritt i samhället och trots att vi följer våra rutiner finns inga helt säkra sätt att undvika att smitta kommer in på våra boenden. Det vi gör är att hålla i och fortsätta att följa Folkhälsomyndighetens och smittskydd Blekinges rekommendationer, säger Gunilla Råberg.

Anders Tegnell tog upp äldreboenden i sitt sommarprat tidigare i somras

Anders Tegnell during the daily press conference outside the Karolinska Institute. Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia commons

Att coronaviruset spreds på äldreboenden i våras var någonting som statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten var mycket självkritisk till i sitt sommarprat i radions P1.

– Smittan spreds på många boenden och allt för många avled innan kraftfulla åtgärder äntligen fick det hela att vända. Det har orsakat stor sorg hos många och blir nog det vi tydligast minns av den här pandemin i framtiden, sade Anders Tegnell i sitt ”Sommar i P1”, om vårens stora smittspridning på landets olika äldreboenden.

– Jag önskar verkligen att vi hade kunnat skydda de äldre bättre, sade Tegnell då i sommarpratet.

Han kallade detta för det värsta under pandemin och ställde sig frågan: Vad mer hade Sverige kunnat göra och varför drabbas äldre i vårt land mer än i flera andra länder?

OBS! Personen på bilden har inget med artikelns innehåll att göra. Genrefoto: TT

– Jag tror inte vi har några bra svar än. Det finns en del skillnader mellan länder: Hur vi registrerar dödsfall skiljer sig åt, andelen äldre i våra befolkningar varierar och inte minst organiserar vi vår äldrevård på olika sätt. Visst kan vi jämföra, utvärdera och lära oss men att dra säkra slutsatser redan kan leda till många felaktiga svar, sade Tegnell i P1.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required