Crossförare skrämde hästar – fick dem att skena med barn på ryggen: ”Kunde blivit en dödsolycka”

Maria Stattin och hennes sällskap var ute och red islandshäst i Stackbo när det plötsligt mötte två enduroåkare i skogen.

Men i stället för att sakta ned i skogen gasade de på och skrämde hästarna till den grad att de började skena.

det var i helgen som Maria Stattin och hennes sällskap var ute och red. Sällskapet var en grupp på totalt sex personer och en blandning av både barn och vuxna.

Ridsällskapet befann sig på en skogsväg när Maria Stattin plötsligt hörde enduroåkarna i skogen, något Gefle Dagblad var först med att berätta.

– Jag var längst bak i sällskapet och plötsligt ser jag bara hur hästarna framför kastar sig bakåt och börjar skena. Min tygel gick av så jag satt på en skenande häst utan tyglar. Men som tur var satt alla kvar på hästryggarna, berättar hon för Newsner.

”Farliga incidenter sedan i somras”

Enligt Maria Stattin kör enduroåkarna olagligt i skogen och kör så fort att de varken ser eller hör när det kommer andra människor i skogen.

– De får inte köra i skogen så jag gick fram till dem och sa att det varit massor av farliga incidenter sedan i somras och att jag kommer polisanmäla dem.

Maria frågar enduroåkarna om namn och adress samt om deras registreringsnummer på hojarna.

– Men jag hinner knappt ta upp mobilen förrän ena mannen säger ”Nej, nu skiter vi i det här” och börjas gasa, säger hon och tillägger:

– Vi skrek bara ”nej, nej, nej” men de körde i väg i full fart och lämnade oss med skenande hästar igen.

Psykiska konsekvenser

Maria har delat med sig av händelsen på Facebook.

”Idag är jag så tacksam att vi alla, både ryttare och hästar, klarade oss (fysiskt) oskadda. Samtidigt är jag heligt förbannad och sjukt besviken på de två männen som valde att utsätta oss för livsfara TVÅ gånger. Vilka fruktansvärt usla förebilder för våra barn som var med”, skriver hon i inlägget och tillägger:

”De VALDE alltså att sätta våra hästar i sken ytterligare en gång efter att vi äntligen hade fått dem någorlunda lugna, de VALDE att utsätta oss för livsfara igen. En av oss hade dessutom inga tyglar eftersom de gick av första gången alla skenade. Det sista de såg av oss var hästar som skenade rakt ut i skogen. Usla ynkryggar!!!”, skriver hon.

https://www.facebook.com/maria.olsson.710/posts/10158324115074702?cft[0]=AZWezWUMd3VCZd0lOlQ16InQvrCCNcK2p5egwXaiAHODPc65kTqp32mlXgB74SP9mJ2SiEzuXNk5QIWvBLAH2BHrVgWoxj5Ki0fMq_gyrgWm-RNu4mgP4CW64pI5zVQsleEajAvf7wxKdtv-twYVRBMcI9LjhPvA9edTZJYIfj1VDA&tn=%2CO%2CP-R

Maria är tacksam över att alla lyckades hålla sig kvar på hästryggarna och vågar knappt tänka på vad som hade kunnat hända.

– Alltså det här hade lika gärna kunnat handla om en dödsolycka. Nu klarade vi oss fysiskt med det får psykiska konsekvenser.

Även Pia Johansson som var med under helgens ridtur delade med sig av händelsen på Facebook.

”Varning för olagliga och odugliga enduroåkare i Valbo .I går gav sej en grupp islandshästryttare från Stackbo iväg för vad vi trodde, en härlig ridtur. En blandning av barn , ovana ryttare , spralliga hästar tillsammans med vuxna , erfarna och lugna fyrbenta vänner .Men ridturen var en hårsmån från att sluta med en katastrof , då två ” mindre mogna vuxna män” på Enduro , skapade panik och sken bland hästarna , genom att på olaglig plats och i hög fart komma körande rakt mot oss”, skriver hon i inlägget och fortsätter:

”Efter att ha stannat upp och stängt av motorerna en kort stund, ropade den ena ” att nu skiter vi i det här” och trots att vi bad dem , att de inte fick starta igen var det exakt det de jävlarna gjorde . Än en gång skenade och panikslagna hästar och rädda ryttare . Den här gången skedde ingen allvarlig olycka ,,, men vad händer nästa gång”

Inte bara ryttare hon oroar sig för

Det här är långt ifrån första gången som ryttare i området drabbas. Redan i somras var Marias 15-åriga dotter med om en obehaglig upplevelse ute i skogen.

– Då hade hon sådan sinnesnärvaro att hon hoppade av hästen så fort hon hörde crossen och lyckades till och med filma lite av händelsen där man ser hur rädd hästen blir. Men jag tror inte att enduroföraren varken såg eller hörde henne. Han visste förmodligen inte att hon var där eftersom de kör så fort, säger Maria till Newsner.

Och det är just det som gör det hela ännu obehagligare enligt Maria. För det är inte bara de som rider hon oroar sig för.

– Det handlar ju inte bara om oss. Det kan ju vara människor som är ute och går i skogen som råkar ut för en olycka också. Man känner sig inte alls trygg i området och drar sig för att vara i skogen, säger Maria.

Händelsen är polisanmäld

Maria har polisanmält händelsen och pratat med lokala motorklubben som lyssnat till hennes vädjan.

– Polisen kunde inte göra så mycket där och då men vi har pratat med lokala motorklubben och har haft en bra dialog. Vad jag förstår det som så tycker de också att det är bedrövligt. Där finns det ju crossbana där de kan köra lagligt, säger Maria till Newsner.

Men fram tills att man hittat en lösning som passar alla hoppas Maria och hennes sällskap att enduroåkarna tänker sig för och föregår med lite gott exempel.

– Det var vuxna män i 50-årsåldern och dem är så dåliga förebilder för våra barn. Nu hoppas jag att de står sitt kast och förekommer med lite gott exempel, säger Maria till Newsner.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required