Cyklister filmade skadade efter bilolycka – nu har räddningstjänsten fått nog: ”Blir så ledsen”

Mobilkameror har blivit ett stort problem vid olyckor. I stället för att larma SOS är det många som tar upp sina mobiltelefoner för att dokumentera händelsen.

Men trots att polis och räddningstjänst vädjat till allmänheten att lägga ner kamerorna fortsätter liknande händelser att inrapporteras.

I fredags eftermiddag frontalkrockade två bilar i Sandskogen i Ystad. Totalt fyra personer var inblandade i olyckan. Flera av dem var skadade, varav en man i 65-årsåldern allvarligt, vilket Ystads Allehanda var först med att berätta.

Foto: Johan Nilsson, TT.

Trots att polis och räddningstjänst spärrade av området var det flera som försökte ta sig fram till olycksplatsen för att filma och fotografera.

Enligt Ystads Allehanda fick Claes Jeppsson förklara för flera personer vad skyltarna om avspärrning betydde.  

– Jag blir så ledsen. Vad ska man med bilder på lemlästade människor, undrar yttre befäl vid räddningstjänsten, Claes Jeppsson.

Problemet med att människor fotograferar fordon eller personer som varit inblandade i olyckor är ett känt problem som kan försvåra räddningsarbetet samt kränka de inblandade personernas integritet.

Men vad många inte tänker på är att det sedan 2018 är förbjudet att fotografera eller filma vid olycksplatser där utsatta människor syns.

Bryter man mot förbudet kan straffet vara allt från böter till fängelse.