Dan Eliasson åkte på utlandssemester flera gånger under pandemin

Avgående MSB-chefen Dan Eliasson reste utomlands mer än en gång.

Nu kommer rapporter om att generaldirektören även var på Kanarieöarna i höstas, mitt under pandemin. Det skriver Dagens Nyheter.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har en nyckelroll i att koordinera insatser under coronapandemin. Bland annat skickades ett sms ut till alla människor i landet med avsändare just MSB och Folkhälsomyndigheten, där folk uppmanades följa rekommendationerna i kampen mot viruset.

Nyligen meddelade MSB-chefen Dan Eliasson att han avgår från sin post som generaldirektör för myndigheten. Han har dock kvar sitt arbete i regeringskansliet som är tidsbundet till 2022.

STOCKHOLM 20200409 Rikspolischef Anders Thornberg och generaldirektören för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Dan Eliasson vid en pressträff efter ett möte i krishanteringsrådet. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Eliasson valde att lämna efter att ha åkt på en resa till Kanarieöarna under jul- och nyårshelgen. För detta möttes han av massiv kritik på hemmaplan, i skenet av att Folkhälsomyndigheten avråder från icke-nödvändiga resor.

Nu kommer alltså rapporter om att Eliasson varit utomlands ytterligare minst en gång under hösten, skriver DN.

”Vi har inga uppgifter om hur länge Dan var på Kanarieöarna i höstas, men vi kan bekräfta att han var där privat. I övrigt hänvisar vi nu frågor om Dan till Regeringskansliet som är hans arbetsgivare”, skriver myndigheten till DN.

Inrikesminister Mikael Damberg låter hälsa via sin pressekreterare att han inte kände till någon tidigare utlandsresa från den tidigare MSB-generaldirektören, uppger DN.

I samband med Eliassons avhopp i veckan kommenterade ministern:

– Vi hade ett samtal tidigare idag. Han väljer att avgå. Jag lyssnade på honom och delar hans bedömning. MSB som myndighet måste fungera under pandemin. Dan Eliasson missbedömde det här och det har fått stora konsekvenser, sade inrikesminister Mikael Damberg (S) då, till SVT.

STOCKHOLM 20150413 Statsminister Stefan Löfven (S) och näringsminister Mikael Damberg (S) håller pressträff om satsningar på näringspolitiken i Bella Venezia i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer / TT kod 10030

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required