Dan Eliasson avgår från MSB – här är hans nya toppjobb med miljonlön

Bara dagar innan jul satt MSB:s generaldirektör Dan Eliasson på ett plan till Kanarieöarna, trots den rådande pandemin.

Kritiken har inte låtit sig vänta och under onsdagen kom beskedet att han avgår.

– Han förklarade att han ser det som svårt att fullfölja sitt uppdrag. Jag delar den bedömningen och regeringen kommer i närtid att bevilja hans begäran, säger inrikesminister Mikael Damberg till Aftonbladet.

Vi har lämnat 2020 bakom oss och vi kan blicka framåt mot ett nytt år med nya möjligheter.

Men trots den rådande pandemin rapporterades om flera ministrar som ändå befunnit sig både i shoppingcenter och i Sälen.

Dan Eliasson
Foto: Pontus Lundahl/TT

Pandemin är långt ifrån över och när det dessutom uppdagades att MSB:s generaldirektör Dan Eliasson rest utomlands innan jul, kom snabbt en stor kritikstorm.

– Efter ett tag ser jag att han sitter där och jag känner igen honom eftersom jag själv är intresserad av politik. Och så tänkte jag, men är inte han chef för MSB, och vad gör han på ett flyg när hans högsta chef Stefan Löfven har sagt att man inte får eller ska vara på ett flyg eller röra sig i folkmängder?, sa medpassageraren på planet som såg Eliasson till  Expressen.

Men under onsdagen kom beskedet som många hade väntat sig.

Avgår efter skandalen

Efter reseskandalen, lämnar nu Dan Eliasson sitt uppdrag och därmed avgår.

– Det är uppenbart att han missbedömt situationen. Allt har handlat om resan och hans person. Då anser Dan Eliasson att det inte går att fulfölja uppdraget mitt under en pandemi, och få hela diskussionen att handla om honom i stället för myndighetens arbete. Han drar slutsatsen att han bör lämna och jag delar den bilden, säger säger inrikesminister Mikael Damberg till Aftonbladet.

Dan Eliasson
Foto: Fredrik Persson/TT

Nya toppjobbet efter avgången

Men att han avgår från uppdraget hos MSB innebär inte att han blir arbetslös.

Eftersom Dan Eliasson har en tidsbegränsad anställning som myndighetschef kan regeringen inte säga upp honom.

I stället kommer hans nya arbete innebära nya arbetsuppgifter inom regeringskansliet, med bibehållen lön, skriver sajten.

– Om en myndighetschef begår en brottslig handling kan Statens ansvarsnämnd besluta om avsked. Men inget av det som framkommit nu handlar om att han brutit mot lagen, säger Damberg.

Dan Eliassons anställning löper fram till den 31 december 2022. Vid det laget kommer den avgående generaldirektören ha tjänat ytterligare 3,9 miljoner kronor, oräknat eventuella lönehöjningar, skriver Expressen.

Vad tycker ni om detta? Lämna gärna en kommentar på vår Facebooksida.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required