Danderyds kommun inför tiggeriförbud

.

Danderyds kommun vill förbjuda tiggeri på vissa platser.
Det beslutade kommunfullmäktige på måndagen.
– Jag skulle säga att det är en av de frågor som flest hör av sig till mig om, och det är framför allt äldre kvinnor, säger Hanna Bocander (M), kommunstyrelsens ordförande, till SVT Nyheter Stockholm

Danderyds kommun vill införa tiggeriförbud. Det beslutade politikerna vid kommunfullmäktiges sammanträde på måndagen.

”När insamling av pengar sker i samband med framförande av musik (gatumusik) eller när skolklasser samlar in pengar behövs inte tillstånd enligt första stycket”, står det att läsa i beslutet från kommunfullmäktige

Nu krävs att beslutet får grönt ljus av länsstyrelsen som väntas börja gälla från årsskiftet.

Moderaten Hanna Bocander, kommunstyrelsens ordförande, välkomnar beslutet. Hon tror att Danderyds invånare kommer att uppskatta förbudet.

– De har upplevt otrygghet och efterfrågat det här. Jag skulle säga att det är en av de frågor som flest hör av sig till mig om, och det är framför allt äldre kvinnor. Det finns de som vittnar om att de inte längre åker till återvinningsstationen utan slänger allt skräp hemma i soptunnan, säger Hanna Bocander (M), till SVT Nyheter Stockholm.

Enligt förslaget ska tiggeriförbudet också gälla tomglas – det ska alltså från och med nu vara förbjudet att be om pant.

– Det finns ingen sanktion kopplad till detta, det är inget lagbrott utan det handlar om ordningsföreskrifter och då kan man bli avvisad. Det är väl det som kan hända, säger Hanna Bocander (M) till SVT.

Även Lidingö och Täby kommun har i Stockholm tidigare infört tiggeriförbud.

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet i Danderyds kommun röstade enligt SVT nej till förslaget.

Fakta: Valresultatet Danderyds kommunfullmäktige 2018:
Moderaterna 30,9% (–10,1), Centerpartiet 23,4% (+5,3), Liberalerna 15,0% (−2,0), Kristdemokraterna 9,7% (+3,3), Socialdemokraterna 7,5% (+0,6), Sverigedemokraterna 5,7% (+3,4), Miljöpartiet 4,3% (−1,6).

Foto: TT

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar.