Danska föräldrar som förlorar ett barn får betald sorgledighet – i sex månader: ”Ro att bearbeta sin sorg”

Det kanske värst tänkbara för alla föräldrar är tanken på att förlora sina barn. Det spelar ingen roll hur gamla barnen är – att överleva sitt eget barn är nog alla föräldrars värsta mardröm och en sorg man lever med hela livet.

Tidigare har föräldrar i Danmark som förlorat ett barn, yngre än sju månader, haft rätt till 14 dagars betald sorgledighet.

Foto: Gorm Kallestad, NTB/TT/ Jessica Gow/TT

Nu har samtliga partier i Folketinget i Danmark ställt sig positiva till att utöka sorgledigheten till sex månader. Den betalda sorgledigheten kommer dessutom att gälla vid förlust av barn upp till 18 år, rapporterar TT.

”Ro att bearbeta sin sorg”

”Att förlora ett barn är fruktansvärt, oavsett ålder, och en enorm sorg. Jag är glad att vi nu kan trygga rätten till ett halvårs sorgledighet för alla föräldrar, så att de får ro att bearbeta sin sorg utan att behöva oroa sig för att de ska tillbaka till jobbet”, säger arbetsmarknadsminister Peter Hummelgaard (S) i ett uttalande.

Initiativet började som ett medborgarförslag i slutet på 2019. Nu rapporterar politiksajten Altinget att den danska regeringen ska ta fram ett förslag på hur reformen ska utformas och finansieras.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);