Därför är det fler hastighetskontroller i trafiken på sommaren – Polisens förklaring efter kritiken

Under sommaren tenderar folk att trampa lite hårdare på gaspedalen. Detta är en anledning till att polisen utför fler kontroller längs med vägarna.

Efter att polisen mötts av kritik för att de inte syns till under vintern ger de nu en förklaring – och en uppmaning.

Under vår och sommar blir det allt vanligare att polisen utför hastighetskontroller längs med våra vägar. Det här tycks vara något som väcker sura miner bland en del trafikanter.

Polisen i Motala-området postade nyligen ett inlägg på Facebook där de beskrev hur de blev bemötta av en irriterad bilist.

Efter att ha stoppat bilisten och informerat om att det gick för fort fick de till svar: ”Så nu passar det bra att stå ute, på vintern ser man aldrig er ute

Polisens uppriktiga svar

Med anledning av svaret och att förmodligen fler håller med så väljer polisen att förklara varför det ligger till på det viset. Det stämmer nämligen att det förekommer fler hastighetskontroller på sommarhalvåret.

Polisen är också tydlig med att de jobbar dygnets alla timmar – hela året. Även om det på vissa verkar som att de inte tror det.

Det går fortare på sommaren

En av anledningarna till att det är mer hastighetskontroller om somrarna har att göra med väglaget.

Det är inte packat med snö eller is på vägarna, vilket gör att många håller ned hastigheten. Detta gör att hela trafikflödet saktas ned, och folk är generellt sett mer försiktiga”, skriver Polisen och tillägger att de naturligtvis kontrollerar hastigheterna på vintern också.

Det är också mer folk som är ute på somrarna. För höga hastigheter är en stor dödsfälla för oskyddade personer längs med vägarna.

De är ute på en promenad i det fina vädret, lär sina barn att cykla eller på väg till en bekant för att grilla.

Tvåhjuliga trafikanter löper högre risker

Om somrarna dammar folk också av sina motorcyklar och mopeder. Även de är oskyddade i trafiken, jämfört med att sitta i en betydligt säkrare personbil. Så hastigheten blir än mer avgörande och kan lätt vara skillnaden på liv och död.

Polisen vädjar nu till alla trafikanter att hålla nere farten:

Så tänk på hastigheten, man sparar obetydligt med tid när man överskrider hastighetsbestämmelserna. Skillnaden på 20km/h kan även vara avgörande mellan liv och död.

Tack Polisen för att ni gör ett så bra jobb och räddar liv varje dag!

Vad tycker du om hastighetskontroller? Skriv gärna en kommentar på Facebook och dela artikeln för att uppmärksamma Polisens arbete i trafiken!