Därför får du fejkade vänförfrågningar på Facebook – så stoppar du dem

Tusentals svenska Facebook-användare har de senaste veckorna fått märkliga och fejkade vänfrågningar.

Oftast ser profilerna ut att tillhöra lättklädda kvinnor.

Nu uppmanar Facebook alla att anmäla de fejkade kontona – samtidigt som man tipsar om ett enkelt knep för att slippa detta i framtiden.

Fejkade konton som skickar vänförfrågningar på Facebook har exploderat de senaste månaderna. Framför allt är det manliga användare som kan ”drabbas” av tiotals förfrågningar per dag.

Profilerna är helt fejkade och låtsas ofta vara kvinnor med påhittade namn. De poserar på lättklädda bilder och gör sexuella anspelningar. 

Tanken bakom de fejkade kontona är att locka män att ta kontakt med kontot på något sätt, skriver Aftonbladet.

Antingen vill man att personen i fråga klickar på en länk till en sajt som vill ha besökare, men det kan också röra sig om mer avancerade bedrägerier där lurendrejarna vill få ut dina användaruppgifter eller kapa ditt konto. 

Så stoppar du fejkade vänförfrågningar

För många är det riktigt irriterande att få fejkade vänförfrågningar stup i kvarten, men Facebook har inte riktigt lyckats vinna kriget mot hackarna än. 

Det går däremot att spärra vänförfrågningarna själv, något som Facebook tipsar sina användare om. 

Under dina sekretessinställningarna på Facebook kan du välja att endast dina vänners vänner kan skicka vänförfrågningar.

© Newsner

Detta förhindrar alla som du inte har minst en gemensam vän med att skicka förfrågningar till dig. Det kräver dock att ingen av dina vänner accepterat en förfrågan från en fejkad profil. 

Facebook själva säger att de tar bort en miljon konton varje dag. Man tillåter exempelvis inte konton med fejkade namn, som låtsas vara någon annan eller använder någon annans bilder.

Om du vill anmäla ett konto kan du gå in på profilen och klicka på de tre prickarna i omslagsbildens vänstra nederkant. 

Nu hjälps vi åt att dela vidare denna information så att fler kan lära sig detta knep för att slippa fejkade vänförfrågningar i framtiden!