Därför gör Greta Thunberg sin sista strejkdag – efter 50 fredagar utanför riksdagen: ”Kommer sakna det”

Nu lämnar 16-åriga Greta Thunberg Sverige. 

Fredagen den 2 augusti skolstrejkar Greta Thunberg för sista gången innan sin avresa till USA. Och hon är inte hemma igen förrän 2020.

Skolstrejken i Sverige upphör – alla fredagar som Greta Thunberg har strejkat för klimatet utanför riksdagen. Det har nu gått ett år och hon minns första dagen väl. Då var hon okänd för svenska folket.

– Jag kom hit klockan åtta på morgonen och satt mig därinne vid valet. Jag fick inte sitta där eftersom det är ett skyddsobjekt. Jag kände mig hoppfull, ensam och ignorerad. Ingen tittade på mig, säger Greta Thunberg till Aftonbladet.

I dag har Greta Thunberg många bakom sig

Men i dag har hon en hel rörelse bakom sig, lite ofattbart enligt henne. Fridays For Future är organisationen som verkar runt hela världen där ungdomar skolstrejkar för klimatet. Nu har Greta gjort sin sista fredag i strejkandets namn och ska istället åka vidare till Schweiz och delta i ett internationellt möte.

Vemodigt men även spännande, enligt Greta själv.

– Det känns bra på ett sätt. Att det händer nya saker, men det känns också jobbigt. Jag har suttit här så många fredagar. Jag kommer sakna det, säger Greta Thunberg till Aftonbladet.

Inte tillbaka förrän 2020

Därefter går äventyret vidare till nya vyer. Nämligen Storbritannien där klimataktivisten ska segla från London till New York. Hon kommer att delta i flera olika klimatmöten och kommer inte vara tillbaka i Sverige förrän år 2020. Hon har påverkat många och nu får hon chansen att tala inför ännu fler.

Lämnar över ansvaret i Sverige

Medan Greta Thunberg fortsätter sin klimatkamp utomlands har hon lämnat över stafettpinnen till bland annat fackförbunden i Sverige. Hon vill att de tar kommandot och strejkar, men intresset har varit lågt från fackens sida.

– Jag förstår hur komplicerat det är. Det är i princip omöjligt. Men det är det som klimatkrisen går ut på. Vi måste göra det omöjliga. Vi barn tänker inte så mycket som vuxna. Det är synd att ansvaret hamnar på oss, avslutar Greta Thunberg till Aftonbladet som träffat henne på sin sista strejk-fredag utanför riksdagen.

Stort lycka till Greta mitt ditt nya äventyr! Vi kommer att sakna vår kämpe här i Sverige.