Därför hänger polisen ut fler brottslingar med bild

trafikpolis
Polisen

De som ofta besöker Polisen.se har märkt att man publicerar allt fler bilder på misstänkta brottslingar.
Det är ingen tillfällighet och kommer sannolikt öka ännu mer.

”Orsaken är helt enkelt nya direktiv från juli månad, som gör att det blivit betydligt enklare för Polisen att publicera bilder. Förut var bildpubliceringar en omständlig process som krävde speciella tillstånd av högsta polisledningen. Numera räcker det med beslut av en förundersökningsledare samt att vissa kriterier i straffskalan ska vara uppfyllda”, skriver Polisen i nordvästra Skåne på sin Facebooksida.

Bildpubliceringar kan hjälpa Polisen att få in värdefulla tips från allmänheten. Något som är vanligt i många länder, men alltså varit mindre vanligt i Sverige.

Den nya taktiken har redan gett goda resultat:
– I samband med en bildpublicering av en förövare som utförde en grov stöld i Stadsparken i somras så upphörde alla grova stölder i området. Vidare fick vi den aktuella individen identifierad, säger utredaren Åke Thorin på Facebook.

Tommy Lindén är chef för Utredningssektionen vid Polisen i nordvästra Skåne och han tror att antalet publiceringar av filmer och foton kommer öka.
– I takt med att antalet övervakningskameror ökar ute i samhället så kommer ju också filmmaterialet att växa. Det underlättar ju betydligt att vi kan visa foton på förövarna och få en stor hjälp från allmänheten, säger han på Facebook.

Glöm inte att dela om du tycker det är bra att polisen jobbar med fler bildpubliceringar.

 

Läs mer om...