Därför kan du bli av med ditt husdjur – om du hamnar på sjukhus 

Därför kan du bli av med ditt husdjur – om du hamnar på sjukhus 

Alla som har haft ett husdjur vet att de stannar i ens hjärta hela livet.

De blir som familjemedlemmar och som husse eller matte gör man allt för sina fyrfotade vänner.

Men vad händer med djuren om vi själva skulle råka illa ut någon gång? Det vill  Länsstyrelsen i Västra Götaland att djurägare är medvetna om, skriver P4 Skaraborg.

Djur har alltid haft stor betydelse för människan och anses fortfarande vara viktiga för oss.

Historiskt sett har de hjälpt oss och inte minst har de fungerat som en familjemedlem.

Men det är inte bara som kamrat eller sällskap djuren har varit viktiga för oss. Sällskapsdjuren har också haft flera positiva effekter på människans hälsa och välbefinnande.

Idag besöker djur både barnen i skolor och de äldre runt om på våra äldreboenden och där fungerar de som en källa till glädje och ökad livskvalitet. välbefinnande.

Jag är själv uppväxt med djur, och vet vilken positiv inverkan det hade på mig. Det lärde mig att ta ansvar och visa respekt redan i tidig ålder. Men också visade de mig vad äkta villkorslös kärlek är.

Det händer med djuret om du hamnar på sjukhus

Men vad händer egentligen om man som djurägare hamnar på sjukhus? Det vill Länstyrelsen i Västra Götaland att alla djurägare ska ta sig en funderare på.

Enligt Cecilia Öhman, funktionschef på Landsbygdsavdelningen, försöker de alltid göra det som är bäst för både djurhållaren och djuret.

– Men är det så att personen som har djuret behöver vara längre tid på sjukhus eller på en annan vårdinrättning så kan det vara så att vi behöver sälja eller omplacera djuret där den kommer till ett nytt hem där den får vara. Eftersom kostnaden kan bli ganska hög på djurhem kan det bli ohållbart, säger hon till till P4 Skaraborg.

Foto: Shutterstock

Nu uppmanar Länsstyrelsen att man funderar på vad som ska ske med sitt djur om man hamnar på sjukhus, man har också tagit fram ett kontaktkort.

– Vi ser gärna att man har en plan på vad som händer, vem kan man kontakta om man själv skulle åka in på sjukhus eller någonting skulle hända. Vi har gjort ett utskick och där finns med ett kontaktkort där man kan fylla i vad för typ av djur som man själv har, telefonnummer och vem man kan kontakta för att ta hand om det här djuret om det skulle hända en själv någonting, säger Cecilia Öhman till radion.

Vad tycker du om det här, dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet på Facebook.