Därför nobbade Kristdemokraterna SVT:s valvaka: ”Detta var ett beslut som…”

.

Kristdemokraterna kom som enda parti aldrig tillbaka till SVT:s valvaka under EU-valskvällen. 

Nu berättar de varför. 

– Det var ett beslut som fattades på plats under kvällen. Vi kände att nej, vi stannar här i stället, säger Per Gudmundson, presschef hos partiet, till Aftonbladet.

Det var många partier som utropade sig själva till vinnare efter EU-valet under söndagskvällen.

Samtliga partier utom fyra (S, MP, L och FI) ökade jämfört med förra valet 2014. Ett av dessa: Kristdemokraterna som ökade med 2,7 procent till 8,7 i valet.

STOCKHOLM 20190521 Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor (KD) talar under Kristdemokraternas valvaka på Haymarket i Stockholm under valet till Europaparlamentet. Foto: Henrik Montgomery / TT
STOCKHOLM 20190521 Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor (KD) talar under Kristdemokraternas valvaka på Haymarket i Stockholm under valet till Europaparlamentet. Foto: Henrik Montgomery / TT

Under kvällen rapporterade som vanligt Sveriges Television från valet – såväl i Sverige som resten av Europa. Och innan valresultatet kommit så var företrädare från KD på plats i studion såsom toppkandidaten Sara Skyttedal.

Foto: SVT

Men efter att valresultatet tillkännagivits kom KD inte tillbaka till public service-kanalens valvaka. Det gjorde dock samtliga övriga partier, rapporterar Aftonbladet.

Nu berättar KD varför de inte kom tillbaka.

– De ville så gärna vara med partiet och de internationella gästerna som fanns på vår egen valvaka. Detta var ett beslut som vi fattade på plats under kvällen och där vi kände att nej, vi stannar här i stället, säger KD:s presschef till Aftonbladet.

Varesig toppkandidaten Sara Skyttedal eller partiledaren Ebba Busch Thor kom till Tv-huset i Stockholm. Men KD menar att medierna i stället kunde få kommentarer om de var på plats vid partiets egen valvaka.

– Alla nyhetsbolagen var på plats hos oss så det fanns möjlighet att ändå få kommenterar där, säger KD:s presschef Per Gudmundson.

Så här slutade det svenska EU-valet (preliminärt):

Foto: TT

Så här blir fördelningen mellan partigrupperna i Europaparlamentet (preliminärt):

Foto: TT

Vad tycker du om valresultatet? Dela gärna din mening i kommentarerna!