Bilderna har ingenting med texten att göra. Foto: Shutterstock, CHRISTINE OLSSON/TT

Därför råder brist på mediciner för barn i landet – föräldrar tvingas be främlingar om hjälp: ”Oroande”

I förkylningstider och ”vabruari” vill många föräldrar ha febernedsättande läkemedel till sina barn. Under det senaste året har så kallade suppar ofta tagit slut på apotekshyllorna.

– Generellt så är det problematiskt och oroande med ökat antal restanmälningar, säger Samuel Silkestrand på Läkemedelsverket.

Det råder brist på läkemedel runt om i landet. Människor vänder sig till främlingar på sociala medier i jakten på febernedsättande, rapporterar Norrköpings Tidningar.

– Vi fick panik, som tur var fanns det många hjälpsamma människor. Men jag förstår inte hur det kan ha varit brist så länge och att ingen har tagit tag i det, säger Almir Mrsic till tidningen.

Det är främst brist på febernedsättande stolpiller till barn, suppar, som har gjort att föräldrar vänt sig till Facebookgrupper för att se om någon vill sälja läkemedlet.

Ökad efterfrågan

Enligt Läkemedelsverket har medicinen varit restnoterad till och från i drygt ett års tid.

– Flera säsongsbundna sjukdomar cirkulerade samtidigt vilket ledde till kraftigt ökad efterfrågan på dessa läkemedel, säger Samuel Silkestrand, utredare på Läkemedelsverket.

Orsaken till läkemedelsbristen beskrivs som komplex. Enligt läkemedelsföretagen beror restsituationer främst på tillverkningsrelaterade faktorer såsom produktionskapacitet och produktionsplanering. Generella orsaker till ökningen av restanmälda läkemedel beror bland annat på en omvärldssituation med pandemi och krig.

Läkemedelsverket framhåller att det finns motsvarigheter till de allra flesta mediciner men när det kommer suppar är alternativen få.

– Läkemedlet kan finnas under kortare perioder men tar slut snabbt. Möjliga alternativa läkemedel finns i flytande form eller som munsönderfallande tabletter.

Avråder bunkring

Trots begränsad tillgänglighet avråder Läkemedelsverket från bunkring.

– Vår inställning är att man inte ska köpa mer än vad man tror kommer gå åt i närtid, dels för att läkemedel ska räcka till flera som behöver det, dels för att det är onödigt att ha läkemedel hemma som blir gammalt och behöver slängas.

I dagsläget sträcker sig restnoteringen som längst till slutet av juni.

– Läkemedel får endast säljas av den som har försäljningstillstånd och ingen annanstans, det har inte minst med patientsäkerhet att göra. Med det sagt är det problem när det inte går att få tag på. Rekommendationen är att gå till ett apotek och om inte det fungerar – ta kontakt med vården. Läkare kan ha möjlighet att skriva ut andra typer av läkemedel.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev