Därför rasar folk mot nya receptet på Fanta – kunder hotar med bojkott: ”Smakar röv”

Fanta är en klassiker på läskhyllan och en favorit hos många. Men den senaste tiden har flera trogna Fantafantaster sagt att de kommer slopa läsken framöver, vilket Aftonbladet rapporterat om tidigare.

Man kanske inte tror att en läsk kan röra upp så stora känslor hos människor men en ändring i Fantareceptet har fått folk över hela Sverige att koka.

Det var i mitten på september som Coca-Cola company gick ut med informationen om att de bytt recept på drycken. I pressmeddelandet skrev företaget att man reducerat sockerinnehållet men att den ”fruktiga och fantastiska” smaken ändå var kvar.

Men när sockret minskades ersatte man det med något annat. Nämligen aspartam, sukralos och acesulfamkalium.

”Ny fantastisk smak!” står det att läsa på burken. Men receptet sågas vid fotknölarna.

Kritiken haglar in

På Fanta Sveriges Facebooksida haglar kritiken in.

”Det smakar likasom inte alls som förut! Nu slutar jag dricka Fanta som var den enda läsk jag faktiskt drack. Nu får man samma fadda smak i munnen som efter Fanta zero”, skriver en person.

”Jag blir så förbannad😡 dom ha dödat Fantan. Ny smak!! Jo visst, den smakar skit då de har stoppat i aspartam och andra sötningsmedel🤬. Det är väl ändå jag själv som kund som ska kunna välja en produkt med mindre socker eller sockerfritt alternativ!? Jag ska inte bli påtvingad det. Är så besviken som Fanta kund och nu före detta fanta älskare”, skriver en annan .

”Det smakar röv”, skriver en tredje.

Andra menar att de är redo att bojkotta läsken efter det här.

”Hejdå Fanta, det var en trevlig tid när ni kunde sälja riktig läsk”, skriver en person.

”Men usch! Kommer definitivt inte köpa att fanta numera, då ni använder sötningsmedel.”, skriver en annan.

Svaret från Fanta

Coca Cola Company svarar flera av kommentarerna med att receptuppdateringen är en del av The Coca-Cola Company’s löften om att minska användningen av tillsatt socker i våra drycker.

”Coca-Cola i Sverige har länge haft en ambition av att sänka mängden tillsatt socker i våra produkter på den svenska marknaden. Vi har ett sockeråtagande att sänka mängden tillsatt socker i vår portfölj med 15% till 2025.När vi uppdaterar ett recept ser vi alltid till att det håller samma goda smak som tidigare recept. Den nya smaken är testad på en bred konsumentpanel för att säkerställa att vi har ett recept som är lika gott om inte godare än förra receptet. Vi tackar för din input och ska ta den vidare till ansvariga. Vänligen, Fanta”, står det i en av företagets alla svar.

”Har andra produkter”

Enligt Coca-Cola är det förbjudet att marknadsföra den sänkta sockerhalten på etiketterna.

”Hade det varit tillåtet hade vi självklart gjort det. Vi är noga med att informera våra konsumenter på alla sätt som är tillåtna för att vara fullt transparenta”, skriver Nermin Mohamad Ali till Aftonbladet.

Och på frågan vad man gör nu om man inte tål sötningsmedel svarar företaget:

”Vi har fortsatt andra produkter i vårt sortiment som exempelvis Sprite och Coca-Cola Original som inte innehåller sötningsmedel 🙂 Vänligen, Fanta”.

Vad tycker du om det nya receptet, dela med dig av dina åsikter i kommentarsfältet på Facebook.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required