Därför ska du aldrig äta ingefära om du hör till dessa riskgrupper

Ingefära är en ört som använts som läkemedel i flera tusen år.

Den har flera positiva hälsoeffekter, som motmedel mot förkylning och att den ökar förbränningen.

Men ingefära kan samtidigt vara rent av skadlig. Speciellt om du tillhör någon av dessa 4 riskgrupper.

Du har säkert hört om ingefärans positiva egenskaper. Bland annat att förhindra förkylning, att den är bra för matsmältningen och ökar på förbränningen.

Men visste du att en del människor helst helt ska undvika ingefära?

Om du tillhör någon av dessa 4 riskgrupper, så sluta äta eller använd ingefära direkt.

1 Om du lider av undervikt

Ingefära har visat sig vara bra för förbränningen. Örten är välgörande för matsmältningen och en studie från Columbia University, som ni kan läsa här, visade att ett intag av ingefära hjälpte till att bränna lite fler kalorier och gav en mättnadskänsla. Om du då redan lider av undervikt är boostad förbränningen inget du behöver.

inge2
© Provided by Nyheter365

2. Om du lider av en blodsjukdom

Ingefära har visat sig öka blodflödet i kroppen, och kan vara bra mot högt blodtryck och mot muskelvärk. Men ingefära kan samtidigt vara farlig att äta om du har blödarsjuka, när blodet inte levrar sig som det ska. Ingefära kan istället motverka medicinen och förvärra sjukdomen.

Källa: Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition.

blod
© Provided by Nyheter365

3. Om du är gravid

Det finns tecken på att ingefära, bland annat i kosttillskott, kan ha negativa effekter för gravida. Det finns fortfarande lite vetenskaplig information, och en del uppgifter är motstridiga. Men finska Livsmedelssäkerhetsverket Evira rekommenderar gravida att undvika ingefära. 

En del av ingefärans kemiska substanser kan vara skadliga med tanke på fostrets utveckling; vissa kemiska substanser har konstaterats orsaka bland annat celldöd. Utvärderingen antyder att det vore skäl att undvika användning av ingefärapreparat och riklig eller långvarig användning av ingefära under graviditet, skriver Evira på sin hemsida. 

Källa: www.evira.fi

gravid
© Provided by Nyheter365

4 Om du äter flera mediciner

Ingefära har som sagt effekter på ökat blodflöde och bra mot högt blodtryck. Men de två, annars positiva hälsoeffekterna, kan vara negativa beroende på vad för medicin du tar. Om du äter flera olika mediciner, så rådfråga alltid med din läkare innan du börjar på en kur med ingefära eller köper kosttillskott med örten.

Källa: WebMD 

inge3
© Provided by Nyheter365

Jag tror inte alla känner till att dessa 4 riskgrupper helst ska undvika ingefära, så dela gärna den här viktiga informationen med dina vänner!

Publicerad av Hälsobibeln, gilla gärna för fler hälsosamma tips