Därför ska du aldrig ha jeans på flyget – anledningen kan vara avgörande för din hälsa

Nu när coronapandemin äntligen lugnat sig något är det många som planerar att ge sig ut på resande fot.

Men när man flyger är det inte bara bra att välja rätt kläder för bekvämlighetens skull. Det kan även vara av stor vikt för både hälsan och säkerheten ombord.

Här är plaggen du ska undvika till varje pris!

Inför semester i år är det äntligen dags för många att resa igen. Väskorna packas för en vecka av sol och bad, eller weekendresor med gott kaffe på torgen i någon trevlig storstad.

Foto: Pixabay

Det innebär även att många passagerare ska upp i luften och flyget. Något som inte ens Arlanda hinner med, som de flesta kanske vet.

Men det finns en dold fara när man flyger som de flesta kanske inte tänker på innan man beger sig iväg: vilka kläder man har på sig.

För det handlar inte bara om att vara bekväm, utan det kan vara en direkt fara att välja fel outfit.

Plaggen du bör undvika

Att vara stilsäker och bekväm går faktiskt att kombinera. Men det finns vissa plagg som är extra viktiga att välja bort. Här är kabinpersonalens egna tips:

Tighta kläder: Jeans som sitter åt, en figursydd kjol, eller stel blus kan faktiskt vara farligt att ha på sig när man flyger, skriver Readers digest. Uppe i luften är det nämligen viktigt att bibehålla en bra blodcirkulation, annars riskerar man att få blodproppar i benen. Vår kropp sväller även på hög höjd så dessa kläder blir ännu tightare på kroppen än innan du steg på, vilket kan göra det ännu svårare att röra sig och hålla en hälsosam blodcirkulation. SOS international rekommenderar därför att:

  • Var så aktiv som möjligt under flygresan
  • Gå omkring en stund varje timme och rör fötterna ofta medan man sitter ner
  • Drick mycket men var försiktig med alkohol och kaffe
  • Undvik att använda sömntabletter
Jeans, flyg
Foto: Shutterstock

Brandfarliga kläder: Även om bränder ombord på flyg är ovanligt så är det något som händer. Skulle det mot förmodan börja brinna är det därför bra att vara förberedd, eftersom man inte kan fly undan faran lika snabbt som annars. Femina rekommenderar därför att undvika tunna tyger som bomull eller linne och brandfarliga detaljer.

Kontaktlinser: Eftersom luften ombord på plan är väldigt torr kan det irritera ögonen. Särskilt för de som använder kontaktlinser, skriver Norwegian. Det kan därför vara en god idé för de som har möjlighet att istället använda glasögon. Är det inte ett alternativ så rekommenderas att ha med ögondroppar, dricka mycket vatten, inte sova med linserna i, och ha med ett extra par ombord.

Ombord på flygplan, resenärer
Foto: Stina Stjernkvist / TT

För lite kläder: Inför utlandssemestern är det fullt förståeligt att vara så pass exalterad att det mest naturliga klädvalet känns som shorts eller en klänning. Men oftast blir det kallt på flygplan och därför är det alltid bäst att ha på sig flera lager. Skulle det av någon anledning krävas en evakuering säger även kabinpersonalen till Readers digest att evakueringsbanan är mycket obehaglig på bar hud.

Plaggen att försöka få med

Precis som det finns plagg att undvika finns såklart även tips på saker som man borde ha med vid en flygtur. Här är de bästa:

Stödstrumpor: Ett hett tips när man flyger är att använda stödstrumpor, det hjälper blodcirkulationen i benen och motverkar blodpropp. Se bara till att det inte sitter för tight så det råkar få motsatt effekt.

Material som ”andas”: Naturliga material såsom silke och ull kan vara en bra idé.

Elastiska kläder: När vi flyger sväller kroppen som sagt något. Kläder som är elastiska och mjuka blir därför även de mest bekväma. Det är inte heller ovanligt att magen blir uppsvälld under en flygning och därför kan det vara extra skönt att ha elastiska byxor.

Sköna skor: Flip-flopsen och de högklackade skorna kanske mår bäst av att få lämnas i bagaget. På flygplatsen kan det snabbt bli bråttom och på flyget är det viktigt att vara bekväm. Välj därför istället dina skönaste par sneakers.