Därför ska du ALLTID hälla ättika i tvättmaskinen – anledningen är genial

Få saker slår den där mysiga känslan av att krypa ner i rentvättade sängkläder. Förutom att de luktar gott så är de sådär mjuka och orörda, vilket ger en helt ljuvlig känsla på kroppen.

Det finns dock en sak som alltid gjorde mig kluven förut. Jag visste att jag bara skulle få den där mysiga och fräscha känslan av min tvätt om jag använde sköljmedel, vilket är en dold giftbomb.

När min mor berättade om mormors gamla knep med ättika tyckte jag att det var värt att prova, och herregud. Nu tvättar jag aldrig någonsin utan ättika.

 

Sköljmedel innehåller ohälsosamma kemikalier som bryter ned plaggens elasticitet, där parfymen är en av gifterna, skriver Expressen.

Det som gör att sköljmedel luktar så gott på kläderna är enligt Kurera något som kallas ftalater, ett hormonstörande ämne. Detta är skadligt för små barn och kan orsaka allergiska besvär, även hos vuxna. Detta brukar visa sig i form av klåda och utslag.

Dessutom är det så att kemikalierna från sköljmedlet förorenar naturen när det rinner ut i våra vatten.

Därför ska du tvätta kläder med ättika

Ättika ger precis samma mjukgörande effekt och dessutom är det helt ofarligt. Det är inte bara ofarligt utan väldigt bra för tvättmaskinen då ämnet håller det rent och fräscht.

Ättika neutraliserar dålig lukt i kläderna – och det är väldigt billigt! En flaska på 24% ättika kan du köpa i mataffären för drygt 12 kronor. Använder du 0,25 dl per tvätt räcker det till 48 tvättar, skriver Expressen.

För att göra det extra fräscht kan du droppa i lite lavendeldoft – då får du den där himmelska doften på dina kläder.

Ättika.
Foto: Wikipedia

 

Recept på naturligt eget sköljmedel:

Expressen har ett bra recept på naturligt sköljmedel som jag själv använder:

  • 9 dl uppkokt avsvalnat vatten
  • 3 dl 24 procentig ättika
  • Cirka 10 droppar eterisk lavendelolja

Så gör du: 

Du blandar ättika, lavendelolja och vatten i en vanlig flaska. Sedan skakar du om den och häller i lite i tvätten.

Dela gärna för att tipsa andra om detta fantastiska tips, de kommer att tacka dig.