Därför ska du börja suga på ditt barns napp

Hur vi ska uppfostra vår barn är alltid en pågående debatt, det växlar i takt med att samhället förändras.

Ta bara en sådan sak som allergier – runt nästan hälften av alla svenskarna har numera en allergi och det har blivit en av våra största folksjukdomar, enligt Astma & Allergilinjen.

Så vad kan vi göra för att få ned den siffran?

Jo, ett sätt kan vara att börja suga på ditt barn napp.

Låt barnen växa upp på landet, överös dom med blöta pussar, städa inte överdrivet mycket och släpp amningshetsen.

Enligt Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, finns det flera saker föräldrar kan göra för att skydda sina barn från att få allergier.

Glöm inte bort att barnet napp kan vara en viktig nyckel också!

”Om barnet har en napp så är det väldigt bra om föräldern också suger på den. Då minskar risken att barnet utvecklar allergi tre gånger”, säger hon till tidningen Må Bra.

Dramatisk effekt

Många med bacillskräck brukar annars koka nappen, men det behöver man inte göra.

Du kan lika gärna stoppa den i munnen för att få den ren – det minskar till och med risken för allergi om barnet får mamma eller pappas bakterier med nappen.

”Det hade en dramatisk effekt. Det minskade både risken för att utveckla eksem och astma”, säger Agnes Wold.

Var inte heller rädd för att skicka runt ditt barn bland släktingar och vänner – det kan ha en stärkande effekt på immunförsvaret.

Finns det något mer att tänka på då?

Jo, vad det gäller mat går det att göra en hel del också. Agnes Wold menar att barn ska få testa på saker som jordnötssmör och ägg redan vid tre månaders ålder.

”Och det ska absolut inte vara något kryddmått man måttar med utan det ska vara gramvis i veckan. Får man in de här grejorna tidigt så minska risken för allergier kraftig”, säger forskaren.

Känner du någon ung mamma eller pappa som skulle behöva läsa detta? Hjälp gärna till att dela informationen vidare, så att fler barn får ett starkare immunförsvar och slipper jobbiga allergier!