Ny lag: Reklam för läsk måste ha varningstext om hälsoriskerna.

All reklam för drycker med tillsatt socker ska märkas med en speciell varningstext. Den lagen har nu röstats igenom i San Francisco.

”VARNING: Drycker med tillsatt socker bidrar till fetma, diabetes och karies. Detta är ett meddelande från staden San Francisco.”

Den varningstexten ska från och med i sommar finnas med i varje reklam för drycker med tillsatt socker. Den ska dock inte finns på burkar och flaskor.
– I dag har San Francisco skickat ett tydligt budskap om att vi måste göra mer för att ta hand om våra medborgares hälsa, säger politikern Scott Wiener enligt Time.

Lagen röstades igenom enhälligt och kommer att börja gälla till sommaren om inte borgmästaren lägger in ett veto inom tio dagar. Lagen röstades igenom i tisdags den 9:e juni.

Ett tillägg i den nya lagen är att det inte får finnas reklam för drycker med tillsatt socker på offentligt ägda byggnader.

Enligt en utredning av Jordbruksverket från 2014 handlar vi så mycket som 84 liter läsk per person och år i dag, vilket innebär en nästintill fyrdubblad ökning sedan 1960-talet då det låg på 22 liter. Vad tycker ni om att inför de här varningstexterna i Sverige?

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.