De öppnar matbutik för fattiga i Stockholm, med superlåga priser.

I vårt land slängs det otroligt mycket mat och det känns ju som ett oerhört slöseri. Speciellt när man tänker på att det i Sverige finns fattiga som inte har råd att äta sig mätta. Idag slängs det 622 000 ton ätbar mat, vilket motsvarar cirka 65 kilo per person och år. Men som tur är finns det krafter som vill förändra detta. Mot slutet av året öppnar en mataffär med mycket låga priser i Stockholm. Initiativtagare är Stadsmissionen och matbutiken ska hjälpa människor i ekonomisk utsatthet och ta tillvara på matsvinn.

Konceptet kallas Social Supermarket och finns sedan tidigare på en del ställen i Europa. Bland annat i Österrike, där så kallade Social Supermarkets har funnits i över 15 år, med mycket goda resultat. Butikernas syfte är att minska onödigt matsvinn och på samma gång ge människor i ekonomisk utsatthet möjlighet att köpa mat till ett mycket lågt pris. I slutet av 2015 kommer Stockholms Stadsmission att starta en matbutik efter samma modell. Butiken blir den första av sitt slag i Norden och har tillkommit på initiativ av matvaruföretaget Axfood.

– Vi har länge funderat på hur vi kan ta tillvara på alla förfrågningar om matgåvor som vi får, och förmedla dem till människor i fattigdom på ett värdigt sätt. Med den här modellen har vi hittat en framgångsrik väg, säger Marika Markovits, direktor på Stockholms Stadsmission, till föreningens hemsida.

Varorna i butiken kommer att vara nära eller passerade bäst-före-datum, eller av annan orsak inte möjliga att sälja i en vanlig butik. Målet är att butiken ska ta tillvara på 200 ton mat det första året. Människor som har det tufft ekonomiskt kommer att erbjudas medlemskap i butiken och får då handla för en tredjedel av ordinarie pris. Men butiken är öppen för alla, kanske främst för de som vill ta ett större miljöansvar och stödja initiativet genom att handla till fullt pris.

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.