De satte upp en skylt för att visa att man väljer att vara bög. Men sanningen om bilden gör mig verkligen förbannad.

De ville visa att ingen födds som homosexuell. Det gick åt skogen fullständigt.

I Richmond sattes en gigantisk skylt upp av organisationen Parents and Friends of Ex-Gays & Gays (PFOX). PFOX arbetar för att ”utbilda och stötta individer när det gäller frågan om samkönad attraktion”, samt att öka acceptansen och förståelsen för personer som är ”ex-gay”.

Budskapet på skylten var glasklart: ”Identiska tvillingar. En gay. Den andra inte. Vi tror att studier på tvillingar visar att ingen födds som homosexuell”.

På sin hemsida skriver organisationen om olika tvillingstudier som påstås visa att det inte existerar en särskilt gen som gör att en person blir homosexuell. Den ena av dessa studier är nu dock ifrågasatt. Till och med av personen som utförde den.

Bolaget som tillhandahåller annonsytan menar att de inte kan gå in och ha åsikter om annonsörens budskap.

Men! Och det här det verkligen blir intressant. Nu har det visat sig att reklamskylten bara är en bluff. ”Tvillingarna” är i själva verket en man i två olika outfits. Mannen, som heter Kyle Roux,är dessutom öppet homosexuell och stolt över att vara det. Efter att han fick reda på att han användes i reklamen har han själv gått ut och förtydligat det hela.

På PFOX verkar man dock inte överdrivet bekymrade över att man ljuger människor rakt upp i ansiktet.
”Frågan gäller inte bilden på skylten, det handlar om den faktiska forskningen”, säger styrelsemedlemmen Chris Doyle.

Man kan se det här som ett lustigt snedsteg av en antigay-organisation. Men det som ligger under ytan och bubblar gör mig uppriktigt förbannad. Oavsett vilken förklaring man skulle hitta till att vissa av oss är homosexuella och andra inte, vem bryr sig? Herregud, låt folk göra som dom vill och vara med den dom vill. Kärlek.