De ville rensa staden från fimpar – plockade upp över 14 000 stycken

Rebecka Dahlén och fler icke-rökare var trötta på hur mycket fimpar som låg slängda utomhus i gator och hörn. De bestämde sig för att ”städa staden”, och började med gamla stan. När de var klara hade de plockat upp över 14 000 cigarettfimpar, som slängt fritt i naturen.

– Jag vill att folk ska veta att fimpen är giftig. Rökare kan inte fortsätta slänga dem på marken, säger initiativtagaren Rebecka Dahlén i en intervju med Aftonbladet.

Rebecka Dahlén, grundare av företaget DonDobbin, har under flera år arbetat med att försöka få svenskarna att sluta slänga fimpar utomhus, då de har en negativ inverkan på klimatet.

– Vi är ute efter att erbjuda rökarna ett nytt beteende, det börjar gå överstyr. De kan inte fortsätta att slänga fimparna på marken. Jag vill att folk ska veta att fimpen är giftig. Det är plast och det är giftigt, den ska definitivt inte ner på marken, säger Rebecka Dahlén.

Dela ut plastpåsar och handskar till förbipasserande

I veckan anordnade hon tillsammans med flera en städdag i gamla stan i Stockholm, som gav stora resultat. Mellan slussen och det kungliga slottet lyckades Rebecka och andra ambitiösa icke-rökare att samla ihop över 14 000 cigarettfimpar som slängts vind för våg utomhus.

För att uppmärksamma deras arbete och få andra att inse problemet delade de ut plastpåsar och handskar till förbipasserande, och flera valde att hjälpa till.

– Man kan ju inte sätta upp askkoppar i hela staden. Jag skulle vilja se att hotell och restauranger erbjuder fickaskkoppar till deras besökare som ska ut och röka. Annars hamnar det ju på marken.

Gränd för gränd. Hälften kvar. Imorgon tar vi andra delar av Gamla stan. Fimpfria zoner med DonDobbin

Posted by Rebecka Dahlén on Thursday, 13 June 2019

Tycker du att det slängs för mycket fimpar utomhus? Dela då artikeln för att uppmana andra att sluta.