Deklaration 2020: Allt du behöver veta om skatteåterbäringen

Deklaration 2020

Skatteverket börjar skicka ut deklarationsblanketter i mitten av mars. Alla som varit bosatta i Sverige under hela 2019 och har haft inkomst av tjänst – till exempel lön eller pension, eller inkomst av aktiv näringsverksamhet på minst 19 670 kronor ska få en blankett. Blanketterna ska ha skickats till folkbokföringsadressen senast 15 april.

Hur fungerar skatteåterbäringen?

Deklarationsblanketten redovisar inkomster och avdrag för tjänster, näringsverksamhet och fastigheter under året som gått. Har du betalat in för mycket skatt under året så kommer du att få tillbaka pengar. Du kan själv räkna på avdrag du har rätt till, för att få tillbaka mer som skatteåterbäring.

Deklarationsblankett som skickas ut av Skatteverket. Foto: TT

När får jag skatteåterbäringen in på kontot?

När får jag tillbaka pengarna? är en fråga många ställer sig.

7-8 april

Som tidigast kan du deklarera digital den 31 mars. Då får du pengarna 7-8 april 2020.

9-12 juni

Om du deklarerar på papper eller digital senast 4 maj så får du pengarna 9-12 juni.

4-7 augusti

Om du får hjälp av en redovisningsbyrå och deklarerar senast 15 juni så får du återbäringen 4-7 augusti.

Har du inte fått besked om din slutgiltiga skatt eller saknar skatteregistrering i Sverige, men ändå har rätt till återbäring, kan få pengarna 8-11 december.

Delkarera på nätet

Det går utmärkt att deklarera på nätet – faktum är till och med att Skatteverket uppmanar svenskarna att skicka in sin deklaration digitalt eller med någon av de olika e-tjänsterna.

– Vi tar ett steg till och förenklar villkoren. Alla som bara ska godkänna sin deklaration, utan ändringar eller tillägg, och gör det digitalt senast den 2 april kan i år få sin skatteåterbäring redan i april, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

Om du vill ansluta dig till digital brevlåda så ska detta göras senast 28 februari. Då skickas en digital deklaration som ger dig chansen att få skatteåterbäringen extra tidigt.

Digital brevlåda att välja på:

• Kivra

• Min myndighetspost

• Digimail

• e-Boks

Restskatt

• Om du fick ett slutskattebesked i augusti med restskatt, så ska betalningen för kvarskatten vara bokförd på Skatteverkets konto senast den 12 november 2020.

• Om du fick slutskattebeskedet i december med restskatt, så ska inbetalningen finnas Skatteverket tillhanda senast den 12 mars nästa år (2021).

Skatteåterbäring in på kontot.
Foto: TT

Dela gärna guiden med andra som vill få bättre koll på sin deklaration.