Dement med brutet ben blev liggandes i urin – fick vänta på operation i flera dagar

Efter att ha legat orörlig i sitt urin i flera dagar, upptäckte personalen att patienten i fråga brutit lårbenet. Incidenten är bara ett av flera fall av vanvård som uppmärksammats på äldreboendet Gustavsgården, där chefen valde att sluta tidigare i år.

Nu har olyckan anmälts till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

”Nattpersonalen kommer inte ihåg om hen var inne hos patienten något mer denna natt. Slutsatsen blir att det troligtvis skett ett fall under natten som inte uppmärksammats av nattpersonalen”, säger Värmdö kommuns medicinskt ansvariga sjuksköterska Ann-Christin Nordström till Mitt i.

Sedan den 25 mars har det varit Värmdö kommuns medicinskt ansvariga sjuksköterska Ann-Christin Nordström som lett äldreboendet Gustavsgården, då chefen slutade efter flera fall av vanvård och dödsfall.

Men ännu har man inte fått bukt med fallen av vanvård på boendet. Nyligen anmälde Ann-Christin Nordström en vårdskada enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Patient låg orörlig i sitt urin, med brutet lårben

Enligt Mitt i-tidningarna ska en sjuksköterska har blivit kontaktad av vårdpersonal som sa att en patient ”har svårt att stiga ur sängen och har svårt att sträcka ut vänster ben och [har] smärtor i knät. Dessutom är patienten genomblöt av urin.”

Patienten hade då legat orörlig i sitt urin länge, på grund av ett brutet lårben som ingen kände till.

OBS: Personerna i bilden har ingenting med händelsen i artikeln att göra.

Bristande kompetens hos personalen

Enligt Ann-Christin Nordström ska det röra sig om en fallskada som inte upptäckts av nattpersonalen, och trots att det uppdagats att patienten kände smärta så ska inte någon sjuksköterska ha kontaktats under personalens besök.

Ann-Christin Nordström konstaterar att fallskadan har lett till att patienten har ett ”väsentligt ökat vårdbehov”. Enligt henne är orsaken bristande utbildning och kompetens hos personalen. Händelsen är nu anmäld till IVO enligt Mitt i.

Såhär ska det inte få gå till. Dela om du är en av de som bill höja rösten för mer resurser och trygghet inom vården.