Den fantastiska historien om Robert Hoge är en inspiration för oss alla

Robert Hoge kanske inte såg ut som en ”normal” bebis när han föddes i Australien för 44 år sedan – men det är just det som gör hans berättelse så otroligt unik och speciell.

Robert föddes med en gigantisk tumör i ansiktet. Hans ben var också så deformerade att läkarna inte hade något annat väl än att amputera. 

Efter förlossningen var Roberts mor så svårt chockad över pojkens utseende att hon vägrade se på honom. Hon ville inte ha någonting med Robert att göra. 

Mamman fick verkligen kämpa för att acceptera sin sons missbildning och hon var hela tiden väldigt ärlig och öppen hur svårt detta var. 

Men innan ni dömer henne, så bör ni veta att Roberts mor inte är skurken i denna fantastiska historia. 

Och vänta bara tills du möter denna otroliga man idag, vid 44 års ålder, och får höra om hur hans mamma påverkat Roberts liv. 

Mater Childrens Hospital

För 44 år sedan födde en fyrabarnsmamma sitt femte barn. Men till skillnad från de tidigare barnen, var Robert speciell.

Han föddes med en stor tumör mellan ögonen och med helt deformerade ben. 

Roberts föräldrar blev väldigt chockade när de såg sin sons ansikte. Det vägrade titta på Robert första veckan och mamman ville inte ta hem sonen från sjukhuset. 

I själva verket var hon så upprörd att hon vid ett tillfälle sa hon önskade att pojken skulle dö.

”Han är så ful”, förklarade mamman för sin syster.

Facebook / Robert Hoge

Så småningom insåg Roberts mamma att hon hade fel. Hon lärde sig sakta men säkert att acceptera sin son utseende. 

Efter ett stort familjeråd beslutade alla tillsammans att Robert skulle få komma hem. Alla hans fyra syskon var överens om att de ville Robert skulle vara en del av familjen.

Facebook / Robert Hoge

Å ena sidan kan det tyckas lätt att idiotförklara Robert mor, men å andra sidan är jag glad att hon kom på andra tankar.

Mamman var livrädd för att ta hand om ett barn med särskilda behov och skräckslagen vid tanken på Robert och hennes familj skulle bli mobbade och förlöjligade, bara på grund av sonens utseende. 

Robert har dock i efterhand varit tydlig med att han accepterar och förstår mammans inledande oro – och det är allt som räknas.

Robert Hoge

Med familjesituationen ordnad, fick Robert snart åka in på operation. 

Han fick stöd och tröst från familjen som fanns på plats när de svåra ingreppen inleddes.

Kirurgerna opererade bort delar av tumören i ansiktet och konstruerande  en näsa till pojken, med hjälp av brosk från tårna.

Men Robert ben var i så dåligt skick att läkarna var tvungna att amputera dem och ersätta dem med proteser.

Facebook / Robert Hoge

I september 2016 förklarade Robert Hoge för NPR om hur mycket han kände av sin mammans känslor redan som liten pojke – och varför han kommit att acceptera och lära sig av dem.

”Anledningen till att jag kände till allt detta var att en av läkarna på sjukhuset uppmanade min mamma att föra dagbok efter min födseln. Och hon skrev i denna vackra blåa dagbok med sin vackra handstil och boken låg alltid framme. Den kunde ligga på soffan bredvid henne, eller stå på nattduksbordet. Och då och då bad jag min mamma att läsa ett litet stycke ur boken. Hon var verkligen öppen och ärlig i boken om sina känslor för mig. Redan i unga år var hon rak, ärlig och berättade allt.

Ibland var jag förstås orolig och rädd och förstod inte riktigt vad hon menade. Men en dag så klickade det bara, allt blev glasklart. Det var som en film som har några sorgliga delar i mitten, men med ett lyckligt slut. När jag fick vetskap om att mina föräldrar och syskon beslutat sig för att accepetera mig som jag är… Det var en otrolig känsla”. 

Facebook / Robert Hoge

Robert berättar att han nu bara har positiva känslor gentemot sin mor och familj.

”Alla har varit fantastiska, kärleksfulla och omtänksamma”, säger han. 

Instagram / Robert Hoge

Redan innan Robert fyllde 30 blev han pappa och han har också en fru. 

Robert, hans hustru Kate och deras två döttrar bor i Wynnum, en vacker förort vid stranden i Moreton Bay i Brisbane, Australien.

Enligt Robert har han lärt sig mycket om föräldraskapet, genom sina egna föräldrar.

Facebook / Robert Hoge

Robert har gjort karriär som framgångsrik journalist, men jobbar nu som statstjänsteman, inspirationstalare och författare.

Han sprudlar av humor, ärlighet och bjuder ofta på sig själv. 

Till exempel skrev han följande på sin Facebook-sida till bilden ovan:

Jag lovade att lägga upp några fler författarbilder på mig själv och jag tror vi alla kan behöva slappna av lite så här i slutet av veckan,

Detta är den bild jag skulle använda om det fanns en dejtingsajt för författare (om jag nu skulle vilja dejta).

Robert Hoge

För tre år sedan släppte Robert sin bok, ”Ugly”

”En gripande historia om en oskyldig pojke som växte upp i tron att han var normal, men sakta och säkert insåg att han inte var det, i ett samhälle som är besatt av utseende. Och hur han blommat ut genom att inte bara acceptera den han är, utan dessutom vara stolt över sig själv när andra skyggat bort av hans blotta närvaro”, skriver en recensent. 

Instagram / Robert Hoge

Robert har nekat till att göra ytterligare operationer som skulle kunna ”förbättra” hans utseende. 

Han trivs helt enkelt med sig själv, precis som han är. Det är något vi alla kan lära av.

Dela gärna vidare Roberts otroliga historia, för att uppmuntra andra att acceptera sig själva som de är!